400 jaar Semslinie

De oudste lijnrechte grens ter wereld
Auteur: Egbert Brink, Erwin Karel, Frans Westra, Harm van der Veen, Martin Hillenga, Paul Brood | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

22,50

Het zal ieder die de kaart van Noord-Nederland bekijkt, vast zijn opgevallen: de kaarsrechte grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Waarom is die grens getrokken? Eeuwenlang was er in het veengebied ten zuidoosten van Groningen een grenslijn nauwelijks nodig geweest. Maar dat werd anders omstreeks 1600. Gekibbel van Drentse en Westerwoldse boeren was aanleiding voor het Drentse bestuur om maatregelen te nemen. En dat gebeurde: de landmeters Jan Sems en Jan de la Hay kregen de opdracht een grenslijn te trekken door het veengebied. Maar waar deze nieuwe Semslinie de geschillen moest oplossen, werd zij eeuwenlang zelf een twistpunt.

Over de Semslinie gaat dit boek. In vier eeuwen is erom gestreden, is zij gebruikt, misbruikt, overschreden, gerespecteerd, getekend en bewonderd. Een denkbeeldige lijn tussen Groningen en Ter Apel, waarlangs de Groningse en Drentse veenkoloniën zich ontwikkelden, die Nederland eerst voorzagen van brandstof en daarna van voedsel.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462580992 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De oudste lijnrechte grens ter wereld

Auteur

, , , , ,

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

14-10-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “400 jaar Semslinie” te beoordelen