25 april 1945

Auteur: Jan Oord | Uitgever: Gopher

27,75

Een mondiale momentopname In een korte periode van 24 uur speelden zich verspreid over onze planeet een aantal politieke, militaire en diplomatieke gebeurtenissen af, die nauw met elkaar samenhingen. Deze omstandigheden bleken, achteraf beschouwd, kenmerkend voor het tot stand komen van de naoorlogse wereldorde. Dit boek volgt die gebeurtenissen op 25 april 1945 van uur tot
uur en laat zien hoe deze onderdeel vormden van grote geopolitieke golfbewegingen. Oude
ideologieën stortten in, nieuwe wereldbeschouwingen ontstonden of braken door. Nationaalsocialisme, fascisme, kolonialisme en imperialisme werden in de ban gedaan. Gelijktijdig ontstond een omgeving waarin het maoïsme, de sovjetisering van oostelijk Europa, de Koude Oorlog en het atoomtijdperk konden gedijen. In datzelfde etmaal werd een begin gemaakt met de oprichting van de Verenigde Naties; de basis voor een nieuwe wereldorde die haar bestaansrecht heeft bewezen bij de bestrijding van honger en armoede, de verankering van mensenrechten en andere vraagstukken.
Vaak, maar zeker na de inval van de Russische Federatie in Oekraïne, is die wereldorde echter ook kwetsbaar gebleken. Dit boek is geen opsomming van incidenten die zich bij toeval voordeden binnen één etmaal, maar het vertelt een coherent verhaal met doorlopende lijnen. Rode draden die zowel toen als nu uitkomen bij de grote mogendheden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083259536 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

424

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

28-10-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor 25 april 1945

  1. 5 van 5

    Margot

    ‘25 april 1945’ is een interessant geschiedenisboek dat leest als een ‘spannend jongensboek’, waarbij je steeds afvraagt hoe dit afloopt…. Mede door de prettige, toegankelijke schrijfstijl is deze page-turner een regelrechte aanrader!


Een beoordeling toevoegen