1813, tussen Rusland en Waterloo

Testament van een verloren regiment
Auteur: Willem van der Velden-Bécue | Uitgever: Getikt

46,45

1813, tussen Rusland en Waterloo
Testament van een verloren regiment

De geschiedenis van het 146ste Regiment Infanterie van de Grande Armée

Ook in dit tweede boek van Willem van der Velden-Bécue staat de oorlog van de zesde coalitie tussen Napoleon en zijn tegenstanders centraal. De dramatisch verlopen strijd in Rusland is terecht uitgebreid beschreven, er is echter weinig aandacht voor het vervolg in 1813. Ook in dat jaar hebben duizenden Hollanders hun gezin en familie moeten verlaten om te dienen in het leger van Napoleon. De oorlogstaferelen in het jaar 1813 zijn de opmaat tot het einde van Napoleon, tussen Rusland en Waterloo in.

Dit boek geeft deze onderbelichte periode de terechte aandacht. In Wesel worden drie regimenten gevormd. In één daarvan, het 146ste Regiment Infanterie, diende een voorvader van de auteur: Jean Jacques Emanuël Bécue. Dit regiment maakte deel uit van het Vde leger van de Grande Armée van Napoleon en wordt op de voet gevolgd. Nagegaan is wat zich heeft afgespeeld in de plaatsen die zijn regiment heeft aangedaan.

Het regiment is bij een ellendige slag aan de rivier de Bober totaal verslagen. Het grootste deel van het regiment is gesneuveld, verdronken of gevangen genomen. Een klein deel is gewond overgebracht naar kerken of kloosters. Velen zijn gedeserteerd en zijn gaan zwerven. Slechts een enkeling is teruggekeerd in Holland. In het boek is een groot aantal dagboekfragmenten opgenomen.

Eén van de redenen dat deze periode onbekend is gebleven is het feit dat de registers en archieven van dit regiment verloren zijn gegaan. Ze zijn niet, zoals dat bij andere regimenten het geval is, opvraagbaar in Vincennes, Parijs. In dit boek wordt onderzocht wat de oorzaak hiervan geweest kan zijn. Verder zijn via divers bronnenonderzoek ongeveer vijfhonderd namen gevonden van leden van dit regiment. Daarmee is een deel van de mannen van het verloren regiment aan de vergetelheid onttrokken.

Willem van der Velden-Bécue is een nazaat van Jean Jacques Emanuël Bécue, die geboren is in Gravelines, Frankrijk.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464435603 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Testament van een verloren regiment

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

208

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

26-06-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “1813, tussen Rusland en Waterloo” te beoordelen