175 jaar Grondwet van Thorbecke

Auteur: Patrick van Schie | Uitgever: Gompel & Svacina

20,00

In 1848 kwam in Nederland de ‘Grondwet van Thorbecke’ tot stand. Ondanks grondwetswijzigingen nadien staat deze in hoofdzaak nog altijd als een huis. Over deze Grondwet is in de loop der jaren veel geschreven. Onbelicht bleef echter wat de invloeden vanuit het buitenland zijn geweest. Vanaf eind achttiende eeuw werden immers overal in Europa liberale grondwetten geproclameerd dan wel bestaande grondwetten liberaler gemaakt. Thorbecke en zijn medegrondwetgevers opereerden dus niet in een vacuüm. De Nederlandse grondwetswijziging in 1848 maakte deel uit van een breder fenomeen in Europa.

In dit boek worden in het bijzonder de invloeden belicht die de constitutionele vormgeving van Groot-Brittannië en de liberale Grondwet die in 1831 in het zopas van Nederland losgescheurde België van kracht werd, op de Nederlandse Grondwet hebben uitgeoefend.

De teksten zijn een uitwerking van voordrachten op een colloquium dat in 2023 werd georganiseerd door Liberas en de TeldersStichting. Het boek bevat bijdragen van Peter Laroy, Thomas Leys, Stefaan Marteel, Simon van Oort, Patrick van Schie (tevens redactie), Christoph de Spiegeleer en Mathijs van de Waardt.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463714884 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

92

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

05-12-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Ongeveer 5-7 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “175 jaar Grondwet van Thorbecke” te beoordelen