100 jaar Tuschinski

Het mooiste filmpaleis ter wereld
Auteur: Robbert Blokland-Wijchers | Uitgever: Kyosei

37,50

Weinig bioscopen ter wereld zijn bekender en meer besproken dan Theater Tuschinski in Amsterdam. Het iconische gebouw opende op 28 oktober 1921 de deuren en vormt sindsdien een geliefde culturele trekpleister in het hart van de Nederlandse hoofdstad. Met het theater realiseerde de Joods-Pools-Nederlandse bioscoopondernemer Abraham Tuschinski zijn grote droom.

Exploitant Pathé, nu de eigenaar, renoveerde het pand de afgelopen twee decennia voor tientallen miljoenen euro’s. Mede daardoor geldt het nu antieke gebouw nog steeds als mooiste bioscoop ter wereld. Dit werd in februari 2021 bevestigd door het gezaghebbende Britse blad Time-Out, dat Tuschinski na een peiling onder internationale experts op de eerste plek zette. Grote Hollywood-studio’s kiezen het theater vaak voor grote Europese premières. Talloze grote filmsterren bezochten de majestueuze bioscoop en lieten zich betoveren door haar schoonheid.

Theater Tuschinski draagt inmiddels honderd jaar geschiedenis met zich mee: dit boek viert dat ivoren jubileum. Tientallen bekende acteurs, regisseurs en direct betrokkenen delen hun persoonlijke ervaringen met de bioscoop of leggen uit wat het gebouw voor hen betekent. Van Jeroen Krabbé tot Femke Halsema, van Joop van den Ende tot Roxanne Hehakaija, van Barry Atsma tot Fernando Halman: allemaal koesteren ze dierbare herinneringen aan filmvertoningen of andere bijeenkomsten in het gebouw.

Daarnaast geven Pathé-medewerkers die al jaren in het gebouw rondlopen een uniek kijkje achter de schermen. Waarom zit de projector van zaal 1 eigenlijk zo hoog in het gebouw? Hoe werden de oorspronkelijke muurschilderingen uit 1921 gereconstrueerd? En welke gerenommeerde regisseur werd op het podium met M&M’s bekogeld?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083154480 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het mooiste filmpaleis ter wereld

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

20-10-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “100 jaar Tuschinski” te beoordelen