info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Operatie Storm

Japanse geheime onderzeeers en het plan om het verloop van de Tweede Wereldoorlog te veranderen
Auteur: John J. Geoghegan | Prijs: € 24.99

Snel overzicht

Na de geniepige aanval op Pearl Harbour wisten de Japanners dat zij zes maanden de tijd hadden om hun voordeel uit te buiten. Ze consolideerden hun veroveringen in Azië en bouwden in het geheim aan de grootste onderzeeër ter wereld: de Sen-toku. Deze boot was 120 meter lang en daarmee veel groter en vele malen geavanceerder dan de grootste Amerikaanse onderzeeboot. De Sen-toku kon per stuk drie bommenwerpers vervoeren en eindeloos onder water blijven. De Japanners wilden hiermee een aantal Amerikaanse steden en het Panamakanaal bombarderen, en hoopten zodoende de Verenigde Staten zodanig te demoraliseren dat zij zich uit de oorlog in het Oosten zouden terugtrekken.
De Sen-toku was het geesteskind van admiraal Isoruku Yamamoto, de architect van de aanval op Pearl Harbour. De opvolger van de later gesneuvelde Yamamoto werd commandant Ariizumi die de bijnaam 'de Gangster' droeg, vanwege zijn moorddadige gedrag in de Indische Oceaan. Zo liet hij de overlevenden van het door hem getorpedeerde Nederlandse vrachtschip de Tjisalak meedogenloos vermoorden.
In 'Operatie Storm' vertelt John Geoghegan de hele vrijwel onbekende geschiedenis van de Sen-toku. Daarnaast beschrijft Geoghegan ook de avonturen van de Amerikaanse onderzeeërs die gedurende de hele oorlog slag leverden met de Japanners. Want het was uiteindelijk de USS Segundo die de I-401 wist op te sporen. De patstelling die toen ontstond en de dramatische gebeurtenissen die daarop volgden, laten zich lezen als een roman, evenals de bizarre afloop waarbij de Amerikanen uiteindelijk de Sen-toku in handen kregen.
'Operatie Storm' is niet alleen een geschiedenisboek met vele nieuwe en verrassende feiten, het beschrijft tevens de karakters van een aantal hoofdpersonen. Geoghegan ontvouwt en onthult zoveel verhaallijnen dat er over de rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog hierdoor veel meer duidelijkheid bestaat dan voorheen.


NBD
Recensie door E. Westerhuis

Over de operaties van de Japanse marine tijdens de strijd in de Pacific gedurende de Tweede Wereldoorlog is in het Nederlandse taalgebied relatief weinig gepubliceerd. Zeker ten aanzien van de inzet van het onderzeebootwapen. Officiële Japanse documenten zijn aan het einde van de oorlog voor het grootste deel vernietigd of verloren gegaan, hetgeen de maritieme geschiedschrijving bemoeilijkt.
'Operatie Storm' van de Amerikaanse auteur John J. Geoghegan is daarom een unieke aanvulling op de verslaglegging van de Japanse marineoperaties. Centraal in dit boek staat de ontwikkeling en de inzet van de grootste onderzeeboot van zijn tijd, de Japanse Sen-toku. De 120 meter lange boot kon drie Aichi's M6A1 gevechtsvliegtuigen meenemen, hetgeen aanvallen op Amerikaanse doelen op het vasteland mogelijk maakte. De Amerikaanse onderzeeër Segundo slaagde er tenslotte in een Sen-toku, de I401, buit te maken.
Het verslag van dit kat-en-muisspel tussen de US Navy en de Japanse marine leest als een spannend jongensboek. Dit ongewone verhaal is voor een groot deel gebaseerd op interviews met overlevenden. Geïllustreerd met originele foto's.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 24,99

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Oorlog en vrede
Japan

Extra informatie

Uitgever BBNC uitgevers POD
Pagina's 432
ISBN 9789045315393
Verschenen 26-11-2013
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Anderen markeerden dit product met deze tags:

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: