info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Jodenvervolging

Boeken over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Product was successfully added to your shopping cart.

Jodenvervolging

Jodenvervolging

Boeken over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jodenvervolging

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 41 tot 50 van 173 in totaal

 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7
 1. Nacht - Elie Wiesel

  Onvergetelijk meesterwerk over de vernietigingskampen. Elie Wiesel werd als kind naar de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. Nacht is het openhartige en diep ontroerende verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Een joodse jongen vertelt hoe hij er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer werden gestuurd, en hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald. Nacht is een hartstochtelijk pleidooi om nooit te vergeten tot welke onmenselijkheid de mens in staat is. Op een indringende en krachtige manier brengt Elie Wiesel het kwaad in zijn meest extreme vorm opnieuw tot leven.

  € 12,99
 2. Jodenvervolging in Nederland 1940-1945 - Loe De Jong

  Loe de Jong schreef het veel geprezen seriewerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Dit veertiendelige overzichtswerk verscheen in 30 boekbanden (inclusief bijlagen, commentaren en register)in de periode 1969 t/m 1994. Vanwege deze lange tijdspanne van een kwarteeuw. konden lezers geen helder en integraal beeld verkrijgen van het meest omvangrijke thema uit Loe de Jongs levenswerk: zijn analyse van de Jodenvervolging in Nederland. Daarom bundelt Uitgeverij Verbum in samenwerking met het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, alle passages over de Jodenvervolging uit Het Koninkrijk in twee overzichtelijke banden De geschiedschrijving over de internationale Holocaust is na de publicatie van het laatste deel van Het Koninkrijk is niet stil blijven staan. In de eerste delen van Het Koninkrijk werd de term Holocaust nog niet eens gebruikt. Inmiddels zijn er vele nieuwe onderzoeksresultaten geboekt en zijn tal van andere accenten gelegd, maar het raamwerk van De Jongs analyse blijft onomstreden en voor iedereen relevant.

  Om deze ontwikkelingen en achtergronden voor de huidige lezer te belichten wordt het leven en werk van Loe de Jong in deze postume monografie belicht in drie inleidingen, geschreven door dr. Boudewijn Smits (biograaf - o.a. Loe de Jong, 1914-2005. Historicus met een missie), dr. Conny Kristel (senior onderzoeker van het NIOD en projectdirecteur EHRI - o.a. Geschiedschrijving als opdracht. Abel J. Herzberg, Jacques Presser en Loe de Jong over de Jodenvervolging) en prof. dr. Frank van Vree (directeur van het NIOD en hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering aan de UvA - o.a. In de schaduw van Auschwitz. Herinneringen, beelden, geschiedenis).

  Loe de Jong in Jodenvervolging in Nederland:

  ‘Ik heb, vind ik nu, te veel aan die eindoverwinning, te weinig aan de Joden gedacht. Ik heb, vind ik nu, mij met die Joden te weinig verbonden gevoeld en getoond.’
  € 69,50
 3. Hoelang mag ik blijven? - Wendy Geuverink

  'Hoelang mag ik blijven?' van Wendy Geuverink is een waargebeurd verhaal over aanpassen, volhouden en verzet

  Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB'ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.

  'Een verhaal van angst en verdriet, maar ook van moed en vriendschap. Het is een verhaal dat doorverteld moet worden en dat we ons moeten blijven herinneren.' - Mark Rutte, historicus en minister-president van Nederland

  'Een eerlijk en openhartig verhaal dat met empathie is vastgelegd. Het leven van Truus Stern is ondanks alles een overwinning op het slechte in de mens. Een hoopgevend boek.' - Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork

  'Een aangrijpend boek over de gruwelijke oorlogservaringen van Truus Stern-van Zuiden, een sterke en strijdbare vrouw met een groot hart.' - Zoni Weisz, adviseur Sinti en Roma
  € 18,99
 4. Wie ben ik? - Koos Boorsma

  “Die dag in augustus 1956 vertelden mijn ‘ouders’ mij het allerdroevigste en ongelooflijkste verhaal van mijn leven. Dat ik niet hun eigen kind was, dat ik een Joods kind was, en dat mijn Joodse vader en moeder en praktisch mijn gehele familie vergast en vermoord waren in de oorlog. Ik kon mijn oren niet geloven en hapte naar adem.”

  Louis Godschalk heeft aantekeningen gemaakt van de gebeurtenissen die zijn leven hebben bepaald. Het is 1956, hij is dan bijna 14 jaar, als hij te weten komt dat hij Jood is. Tot die tijd wordt hij hierover onwetend gehouden. De zoektocht naar wat het betekent om Jood te zijn begint als hij in 1962 in dienst moet en in contact komt met legerrabbijn Slagter.

  Nadat hij in 1964 met Ivonne is getrouwd, raken ze er langzaam van overtuigd dat hun plaats niet in Nederland is maar dat ze op Aliyah moeten gaan. Dat gebeurt in 1981. Dan begint het zoeken naar zijn Joodse identiteit pas echt.

  € 18,95
 5. De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde - Jeremy Dronfield

  In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.

  Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.

  De pers over De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

  ‘Hartverscheurend en meeslepend, dit is het meeslepende waargebeurde verhaal van een vader en een zoon die de verschrikkingen overleven. Prachtig geschreven en vol vreselijk aangrijpende details.’ Helen Fry, auteur van The London Cage

  ‘De gruwelen van de holocaust worden op menselijke schaal verteld in dit hartverscheurende verslag.’ Publishers Weekly

  ‘Een persoonlijk en universeel verslag van het kwaad op zijn slechtst en van familie op haar best.’ Kirkus Review

  € 19,99
 6. Ondergedoken - Benno Benninga

  Het verhaal van een Joodse onderduikfamilie in Kortenhoef. De familie Benninga was welgesteld en moest onderduiken om aan deportatie en moord te ontkomen. Ab en Jans de Kloet uit Kortenhoef waren arm en wilden op een makkelijke manier bijverdienen aan tijdelijke onderduikers. Ingrediënten voor een traumatisch verblijf in een veel te kleine woning, voor alle betrokkenen. Het dilemma van goed of fout wordt pijnlijk zichtbaar.

  Echtpaar De Kloet ging er vanuit dat de onderduik enkele maanden zou duren. Als Benno en zijn familie (vader, moeder en Mia) het einde van de oorlog zouden halen, zou er een mooie beloning wachten voor Ab en Jans. Maar de oorlog duurde veel langer. De Benningas bleven twee jaar, van februari 1943 tot begin 1945. En dat was teveel van het goede. Met name Jans kon er slecht tegen en schold, sloeg, bedreigde en terroriseerde het onderduikgezin.

  Goed of Fout? Mishandeling van onderduikers in Kortenhoef

  Begin 1945 grijpt dominee Boes uit s-Graveland in en neemt eerst moeder en dochter Benninga in huis. Later volgen Benno en zijn vader. Ab en Jans de Kloet worden opgepakt en Ab belandt voor een korte periode in de gevangenis.

  Vader Benninga hield vanaf de eerste onderduikdag een dagboek bij. Benno schreef, samen met William Hallstead, het boek mede aan de hand van dit dagboek. Enkele jaren na de oorlog emigreerden Benno en zijn familie naar Amerika. De familie Benninga bekeerde zich later tot het christendom.

  € 17,50
 7. Bittere tranen - Tjeerd Vrij

  Bittere tranen vertelt het verhaal van de Jodenvervolging in Tiel en de omliggende dorpen Lienden, Echteld, Ophemert en Wadenoijen. Op basis van geheel nieuw archiefonderzoek en interviews met onder andere Joodse overlevenden is het beklemmende beeld van de Sjoa in dit deel van de Betuwe vastgelegd. In Tiel overleefde zeventig procent van de Joden. Een gunstig percentage in vergelijking met het landelijke gemiddelde van 27%. Wat hier de oorzaak van is, is één van de vele vragen die de auteur beantwoordt.

  Met veel oog voor detail beschrijft Tjeerd Vrij hoe het vervolgingsbeleid van de Joodse families vanaf 1940 uitpakte. Pijnlijk duidelijk wordt de actieve rol van de lokale ambtenarij en de grotendeels passieve rol van de lokale bevolking. Bijzonder is dat desalniettemin het grootste deel van de Joodse families onderduikadressen vond. Ook bijzonder is dat van de meeste families de bijhorende, vaak spectaculaire, onderduikverhalen zijn achterhaald en worden beschreven. Hoe de overheid zich (niet) brandde aan het Jodenvraagstuk, een case study

  Wat het boek ook onderscheidt is dat de auteur een diepgaande analyse maakt van de rol van de lokale kranten in het verspreiden van de antisemitische boodschap. Hetzelfde geldt voor de rol van de burgemeester van Tiel, die de Joodse gemeenschap zeer goed gezind was. Waarom hij het vervolgingsbeleid dan toch uitvoerde, is een vraag waar uitgebreid bij stil wordt gestaan. Doordat landelijke en lokale ontwikkelingen zijn verweven met vele persoonlijke anekdotes van slachtoffers, uitvoerders, verraders én van de enkele helden die er gelukkig ook waren, is een meeslepend relaas ontstaan.

  Tjeerd Vrij is onderwijskundige/organisatieadviseur en woonachtig in Tiel.

  € 17,50
 8. Twee brieven uit Westerbork - Etty Hillesum

  In het najaar van 1943 verscheen een klein boekje onder de onschuldig uitziende titel Drie brieven van den kunstschilder Johannes Baptiste van der Pluym. In werkelijkheid was het een illegale uitgave van twee brieven uit kamp Westerbork, geschreven door Etty Hillesum. Er werden honderd exemplaren van gedrukt. De opbrengst kwam ten goede aan het verzet.

  Onbedoeld richtte Etty Hillesum er een monument mee op voor wat zich in dat kamp, op die halve vierkante kilometer op de Drentse hei, heeft afgespeeld.

  Op zeldzaam indringende, af en toe zelfs poëtische wijze beschrijft zij het leven binnen de prikkeldraadomheining: dramatisch, kleurrijk, bitter, intens. En altijd onder de doem van de trein, die iedere dinsdag vertrok naar het oosten, naar een land waaruit iedereen vreesde nooit meer te zullen terugkeren.

  Wie Hillesums brieven ooit las, vergeet ze nooit meer. Ze vormen een hoogtepunt binnen de literatuur die uit de Tweede Wereldoorlog is voortgekomen, en beschrijven tegelijk het dieptepunt binnen de Nederlandse geschiedenis: hoe honderdduizend joden via Westerbork naar hun ondergang werden geleid.

  Wie in volle omvang dit menselijk drama wil doorleven moet Op transport lezen en wie het leest, is niet meer dezelfde.
  € 7,50
 9. Wie was Jack Spijer? - Sophie Aalders

  Enkele jaren geleden ontdekte Chelly (Rachel) Spijer een oude doos met een manuscript van haar vader Jack Spijer. Dat manuscript heeft veel losgemaakt. De oorlogswond van haar familie werd weer blootgelegd. De familieband van de Spijers was voorgoed doorgesneden, omdat ze als enigen terugkeerden uit de concentratiekampen. Jack schrijft onverbloemd over zijn kampervaringen. Sjacheraar in kamp Vught, illegale handelaar en klusjesman in Westerbork, arbeider in Amersfoort en lijkendrager in Bergen - Belsen. Liefde van Jack en zijn vrouw Hennie voor hun kinderen was er zeker, maar ze waren, door de gruwelijke ervaringen in de kampen, niet meer in staat het gezin in een innig verband bij elkaar te houden en structuur te geven. Jack was altijd weg alsof hij op de vlucht was, terwijl Chelly, haar moeder en haar zusters fysiek en psychisch uit balans raakten. De familie Spijer zweefde stuurloos door het leven.

  Wie was Jack Spijer? is het indringende verhaal van een ongeschoolde marktkoopman, die samen met zijn vrouw en de in 1939 geboren dochter Greta, de Holocaust weet te overleven. Na terugkomst dreigen Jack en zijn gezin de oorlog alsnog te verliezen. Is Chelly geboren als compensatie voor de vermoorde familie? Is zij het
  resultaat van een ontspoord leven? Dit boek legt het verborgen leed van de Holocaust bloot.

  Gered uit de oorlog, daarna verslagen
  Recensie door Marjon de Klijn van Auschwitz Bulletin 52/2

  Enkele jaren geleden ontdekte Rachel Spijer een oude doos met een manuscript van haar vader Jack. Dit manuscript legde de oorlogswond van haar familie weer bloot. Doordat de Spijers als enigen terugkeerden uit de oorlog, was de familieband voorgoed doorgesneden. Jack Spijer was sjacheraar in kamp Vught, illegale handelaar en klusjesman in Westerbork, en arbeider en lijkendrager in Amersfoort. Jach heeft het onverbloemd opgeschreven.
  Uiteraard hadden Jack en zijn vrouw Hennie liefde voor hun kinderen; door de gruwelijk ervaringen in de kmapen was het echtpaar echter niet in staat het gezin in een innig verband bij elkaar te houden en structuur te geven. Jack was altijd weg, alsof hij op de vlucht was. Rachel (Chelly), haar moeder en zusters raakten echter fysiek uit balans. De familie Spijer zweefde stuurloos door het leven.
  In dit boek, dat het verborgen leed van de Tweede Wereldoorlog bloot legt, wordt het indringende verhaal van de ongeschoolde marktkoopman Jack Spijer uit de doeken gedaan. Samen met zijn vrouw en de in 1939 geboren dochter Greta weet hij de oorlog te overleven. Na de oorlog echter dreigen Jack en zijn gezin de oorlog alsnog te veriezen. Het verhaal van Jack is rauw en gruwelijk, het vertelt over een man die onder extreeem geweld en onrecht wist te overlegven dankzij humor, handigheid en doorzettingsvermogen. Zijn dochter is na veel struikelen en zoeken in staat geweest etot fijnzinnige reflecties en inzichtinen in zijn verhal te komen.

  Getuigen van de Holocaust
  Recensie door Frans Smits van Historisch Nieuwsblad

  In de cassette 'Getuigen van de Holocaust' brengt Uitgeverij Verbum vier titels samen: Nooit meer naar huis van John Blom, Gevecht om te overleven van Dan Kampelmacher, Vlucht naar de vrijheid van Pieter Kohnstam en Wie was Jack Spijer van Rachel Spijer en Sophie Aalders.
  In dit laatste boek wordt het verhaal verteld van een ongeschoolde marktkoopman die samen met zijn vrouw en hun in 1939 geboren dochter Greta de Holocaust weet te overleven.

  Getuigen van de Holocaust
  Recensie door Marieke Nap van EO Visie

  De vier indringende boeken in deze box tonen de diepe sporen die de Holocaust heeft nagelaten in het leven van veel mensen.
  Jack Spijer legde in een manuscript onomwonden zijn kampervaringen af.

  Voor de verzamelcassette: 3,5 sterren

  Wie was Jack Spijer?
  Recensie van Misjpoge jaargang 21, nr. 2

  De dochter van Jack Spijer, Rachel, heeft na het overlijden van haar vader een manuscript gevonden waarin haar vader zijn opgedane ervaringen in de kampen Vught, Westerbork en Amersfoort had vastgelegd.
  Het verhaal laat zien hoe het gezin, ondanks de liefde van de ouders voor de kinderen, toch heeft kunnen ontsporen

  € 12,50
 10. Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten - Channa Kalmann

  Mag je lachen om de Holocaust? Deze vraag staat centraal in Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? Aan de hand van een aantal baanbrekende romans bespreekt Channa Kalmann hoe het gebruik van humor in de Holocaustliteratuur in de loop der jaren is verschoven. Van humor met een agressieve en boosaardige ondertoon in de jaren direct na de oorlog, naar vlammende satire in onze huidige tijd.

  Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? geeft een staalkaart van ongeveer 65 jaar Holocaustproza. Het is geen pleidooi om te lachen om de Holocaust, maar wel om humor serieus te nemen. Humor tast sociale en morele grenzen af, kan taboes doorbreken, pijnlijke onderwerpen aansnijden en als uitlaatklep dienen. Kalmann concludeert dat humor zeer goed kan werken in literatuur over de Holocaust, zolang deze maar stil valt voor de daadwerkelijke vernietiging van de joden. De Holocaust zelf staat geen lachen toe.
  € 19,95
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 41 tot 50 van 173 in totaal

 1. 3
 2. 4
 3. 5
 4. 6
 5. 7