info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Nieuw Licht op Nehalennia

Over een Zeeuwse moedergodin uit de vaderlandse geschiedenis
Auteur: Annine E. G. van der Meer | Prijs: € 18.00

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

Onlangs is Nehalennia als een zeemeermin opgedoken uit de Zeeuwse wateren. Zij is verreweg de meest bekende godin van Nederlandse bodem; er zijn maar liefst 370 altaren, beelden en figurines van haar opgevist. Echter, haar naam heeft de vaderlandse geschiedenis- en schoolboeken niet gehaald.

In dit boek brengt de auteur Nehalennia en de veelal onzichtbare vrouwen rond haar tot leven. Zij neemt de symbolen op de vele altaren als uitgangspunt en ontwikkelt een iconografie. Zij laat de godin spreken via de taal van haar symbolen. Nehalennia heeft een duidelijke relatie met het water. Zij staat met een voet op de boeg van een schip; wanneer zij zit, houdt zij soms een stuurriem vast. Dat maakt haar tot stuurvrouw, leidsvrouwe en beschermvrouwe van de schippers die vanuit Zeeland over de Noordzee uitvaren. Via de wateren is er ook een verbinding met de onderwereld, met het land van de godin Helle of Holle, die haar naam gaf aan het Holle-land of Hol-land. Ook Nehalennia heeft, getuige het symbool van de hond naast haar, een verbinding met de onderwereld. De symbolen bewijzen dat Nehalennia drie invloedssferen heeft: de bovenwereld, de aardse wereld en de onderwereld. Dat maakt haar tot een 'Moedergodin'.

Zij wortelt in de aarde, in het land van de voorouders. Nu blijkt zij een oeroude en voor-Keltische Moedergodin uit voor-vaderlandse, ja moederlandse tijden.

Het devies van de provincie Zeeland is: 'ik worstel en kom boven'. Dat geldt voor Zeeland in het algemeen en voor Nehalennia - in het verleden als afgodin weggezet - in het bijzonder. Nehalennia is meer dan een plaatselijke of regionale 'vruchtbaarheidsgodin' uit de vaderlandse geschiedenis. Zij krijgt een internationale allure, Moedergodinnen eigen. Zij worstelt en komt boven... in ons bewustzijn.

Dr. Annine E.G. van der Meer is historicus, theoloog en symbooldeskundige. Zij schreef een aantal toonaangevende boeken over de verborgen geschiedenis van het vrouwelijke en de vrouwen. Na het basisboek Van Venus tot Madonna uit 2006 schreef Annine nog vijf andere boeken: Van Sophia tot Maria (2008); Venus is geen Vamp (2009); The Language of MA the primal mother. The evolution of the female image in 40,000 years of global Venus Art (2013) met 1300 kleuren- en zwart-wit afbeeldingen in 592 pagina's; De Zwarte Madonna van Oer- tot Eindtijd. De Moeder van Donker en Licht en haar dochter Maria Magdalena (2015) met 264 pagina's waarvan 72 beeldpagina's met 277 kleurenfoto's en zwart-witschetsen en De Drie Dames uit Duitsland. De Matronen en Nehalennia, Moedergodinnen uit de vaderlandse geschiedenis met 100 pagina's en 37 foto's.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 18,00
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis
Zeeland

Extra informatie

Uitgever Pansophia Press
Pagina's Onbekend
ISBN 9789082031324
Verschenen 07-03-2015
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 241 mm
Product breedte 170 mm
Product hoogte 11 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: