info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Leerdicht over de natuur

De Rerum Natura
Auteur: Lucretius | Prijs: € 24.90

Snel overzicht

Ruim tweeduizend jaar geleden schreef Titus Lucretius Caro het leerdicht De Rerum Natura, Over de Natuur van de Dingen, waarmee hij de filosofie van de Griekse wijsgeer Epicurus onder de aandacht van het Romeinse publiek wilde brengen. Rome werd in die dagen verscheurd door burgeroorlogen, corruptie en schandalen en de bevolking snakte naar vrede en vriendschap. Dat was nu precies wat de filosofie van Epicurus bood: vrij van angst voor de goden, vrij van angst voor de dood, met vrienden onder elkaar in vrede discussiëren en de geheimen van de natuur ontraadselen. Door alles te weten kan de angst voor het onbekende overwonnen worden en kunnen de goden die geweld, oorlog en bijgeloof in de hand werken, buiten spel worden gezet.

In circa zeveneneenhalf duizend dichtregels, verdeeld over zes hoofdstukken, ontvouwt Lucretius de fascinerende wereld van de atomen en de onmetelijke leegte, vertelt hij over onszelf, onze geest, onze ziel en zintuigen, geeft seksuele voorlichting en eindigt met het ontstaan en het reilen en zeilen van de wereld waarin we leven. Op rationele wijze legt hij de wondere verschijnselen in de hemel en op aarde uit. De lezer raakt ontroerd, gefascineerd, geamuseerd en staat versteld. Het is opvallend dat de problemen die Lucretius aansnijdt nog zo verbijsterend actueel zijn.


Inhoud

Inleiding
De Rerum Natura, Leerdicht over de Natuur 7

Boek I Onsplitsbare deeltjes en onmetelijke ruimte 25
Inleiding - Leer van de atomen - Kritiek op de
theorieën van andere wijsgeren - De oneindigheid
van het universum

Boek II Beweging en vormen van atomen 58
Inleiding - De beweging van atomen - De vormen
van atomen - Atomen hebben geen secundaire
eigenschappen - Opkomst en ondergang van onze
wereld

Boek III Ziel en geest 92
Inleiding - Aard en structuur van de geest en de
ziel - Het bewijs dat de geest en de ziel sterfelijk
zijn - Triomf over de dood

Boek IV Zintuigen en gevoelens 124
Inleiding - Schijnbeelden - Waarnemen en
verwerken - Enkele vitale functies van het lichaam
- De gevaren van sex en liefde

Boek V Het ontstaan van de wereld 161
Inleiding - De vorming van onze wereld -
De hemellichamen - Het leven op aarde

Boek VI Natuurverschijnselen 203
Inleiding - Natuurverschijnselen aan de hemel -
Natuurverschijnselen op aarde - Plagen

Noten 240
Geraadpleegde literatuur 269


Amphora, jrg. 26, nr. 3
Recensie door AJK

"[...] de vertaalster [geeft] in haar inleiding betrouwbare informatie, waaruit blijkt dat ze voldoende thuis is op het gebied van de antieke filosofie. Ook heeft zij kennis genomen van de belangrijkste wetenschappelijke publicaties over het werk van Lucretius en bevat het fraai uitgevoerde boek een ruim aantal 'noten' met nuttige informatie over historische en mythologische zaken [...].
Men kan dus zeggen dat de lezer van deze vertaling een getrouw beeld krijgt van Lucretius' weergave van de epicureïsche filosofie.
[...]
Wie [...] geïnteresseerd is in de filosofische argumenten die Lucretius gebruikt bij het verkondigen van de leer van Epicurus, kan hier een betrouwbare gids vinden, en dat is op zichzelf geen geringe prestatie."

Filosofie Magazine
Recensie door Frank en Maarten Meester

"Weinig wetenschappers en filosofen gebruiken nog de vorm van het leerdicht. Maar in de oudheid was de taal van de muze de taal van de waarheid. Het leerdicht over de natuur is het enige werk dat bekend is van Lucretius.
[...]
De dichter geeft [...] een uitleg van het werk van zijn Griekse voorganger, de wijsgeer Epicurus."

Nederlands Dagblad
Recensie door Nelleke Vermeer

"De recent verschenen vertaling van de juriste Marguerite Prakke is helder en toegankelijk."

Hermeneus 79-4
Recensie door Vincent Hunink

"Bij de productieve uitgeverij Damon is vrijwel uit het niets een complete Lucretius-vertaling uitgebracht. De juriste Marguerite Prakke werkte er jarenlang in stilte aan. Het resultaat mag zeker gezien worden.
Prakke heeft gekozen voor een vrij losse, zesvoetige versvorm, waarbij het natuurlijke woordaccent wordt geëerbiedigd. Net als in de Loeb-uitgave (die als basistekst is gebruikt) is in de marge steeds het thema van een passage aangegeven. Dat breekt de massieve teksten en is ook handig voor het overzicht. [...] Lay-out, band en omslag zijn prachtig verzorgd: die maken het boek minstens uiterlijk tot een sieraad in de boekenkast.
Het is bijzonder goed dat er nu weer een complete Lucretius in hedendaags, goed leesbaar Nederlands is.
[...]
[...] deze nieuwe vertaling [is] welkom. De Nederlandstalige lezer kan eindelijk weer in de eigen taal kennis nemen van Lucretius' prachtige leerdicht."

NBD|Biblion
Recensie door Dr. E.A. Hemelrijk

"In een mooi uitgegeven boek is een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen van het leerdicht over de natuur van de Romeinse dichter Lucretius (eerste eeuw v. Chr.).
[...]
Het gedicht van Lucretius over de atoomleer is in een losse dichtvorm vertaald. Vergeleken met eerdere Nederlandse vertalingen [...] oogt deze vertaling modern. De inleiding, verklarende noten en de prettige vertaling maken dit interessante werk toegankelijk voor een groter publiek."

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 24,90

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Klassieke oudheid (teksten)

Extra informatie

Uitgever Uitgeverij Damon VOF
Pagina's 270
ISBN 9789055737802
Verschenen 23-03-2007
Productvorm Harde kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: