info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Frankrijk

Overzicht van boeken over de Franse geschiedenis, van de vroegste geschiedenis tot vandaag. Van Lodewijk XIV tot Napoleon en van de Franse revolutie tot D-Day. Zie ook de rubriek Napoleon Bonaparte

Product was successfully added to your shopping cart.

Frankrijk

Frankrijk

Overzicht van boeken over de Franse geschiedenis, van de vroegste geschiedenis tot vandaag. Van Lodewijk XIV tot Napoleon en van de Franse revolutie tot D-Day. Zie ook de rubriek Napoleon Bonaparte

Frankrijk

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 99 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. De Zonnekoning - Johan Op de Beeck

  Lodewijk XIV (1638 - 1715) is de koning der koningen. Hij werd op vijfjarige leeftijd koning en zou dat 72 jaar lang blijven. Hij was de uitvinder van het absolutisme: de totale macht bij de gratie van God. Zijn symbool was dan ook de zon, die alles verlicht en waarvan iedereen afhankelijk is.

  Het onderontwikkelde en feodale Frankrijk vormde hij tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Zijn leven was een wervelwind van intriges, minnaressen, mysteries en fenomenale kunst- en bouwprojecten. Eeuwige roem verwierf de Zonnekoning dankzij Versailles, een van 's werelds mooiste kastelen. Maar Lodewijk XIV voerde ook tientallen jaren oorlog, zeer vaak bij ons in de Lage Landen.

  Toen hij enkele dagen voor zijn 77ste verjaardag overleed, overleefde hij bijna al zijn familieleden en liet een legende na die tot op heden intrigeert en inspireert.

  Na Napoleon schrijft meesterverteller en Frankrijk-kenner Johan Op de Beeck opnieuw een pageturner over een van de belangrijkste en kleurrijkste historische figuren uit de wereldgeschiedenis. Een meeslepend levensverhaal.

  Meer boeken van Johan Op de Beeck

  € 34,99
 2. Nederland onder Napoleon - Bart Verheijen

  De napoleontische periode was voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen. Na zijn coup d'état breidde Napoleon Bonaparte vanuit Frankrijk zijn macht langzaam uit over het Europese vasteland. Zijn oog viel ook op Nederland, dat worstelde met de gevolgen van de Bataafse Revolutie. Ons land veranderde tussen 1801 en 1813 van een republiek in een monarchie, werd daarna ingelijfd bij het keizerrijk en hervond in november 1813 de onafhankelijkheid, met aan het hoofd van de natie de zoon van de laatste stadhouder.

  In 'Nederland onder Napoleon' volgt Bart Verheijen de debatten tussen de partijen die deze snelle opeenvolging van politieke regimes bediscussieerden en begeleidden. Hoe werd in pamfletten, liedjes en literatuur gereflecteerd op een veranderende Nederlandse identiteit? Hoe veranderde de houding ten opzichte van Napoleon? En in hoeverre droegen deze reflecties bij aan de ontwikkeling van vaderlandsliefde en culturele natievorming op momenten dat de soevereiniteit onder druk stond? Met veel aandacht voor de processen van modernisering en bureaucratisering die leidden tot een nieuwe relatie tussen overheid en burger.

  € 29,95
 3. Napoleon in Nederland - Roy de Beunje

  In 1810 werd Holland ingelijfd bij Frankrijk. Een jaar later bracht keizer Napoleon een bezoek aan zijn nieuwe grondgebied. Hij bezocht in oktober 1811 tientallen plaatsen in zes provincies.
  Anja Krabben en Roy de Beunje reisden Napoleon na door Nederland en raadpleegden plaatselijke archieven, bibliotheken en regionale musea. Er zijn duizenden boeken geschreven over het leven en werk van Napoleon, maar daarin krijgt deze korte, voor Nederland belangrijke reis van Napoleon en Marie Louise maar weinig aandacht. Terwijl naar aanleiding van zijn verblijf in ons land veel te vertellen valt over deze bijzondere man die nog steeds veel mensen bezighoudt.

  Nu wordt deze lacune opgevuld met deze uitgave Napoleon in Nederland, een samenvatting van de zes gelijknamige tijdschriften. Het boek volgt Napoleons reis chronologisch en beschrijft enkele plaatsen uitvoerig. Wat bezocht hij in die plaats, waar verbleef hij, maar ook: wie ontmoette hij, welke indruk had hij van Nederland en hoe keek Nederland (de autoriteiten, het volk en de pers) tegen Napoleon aan? Achterin het boek is een kaart opgenomen - de Route Impériale - en een korte beschrijving van de reis per dag, waarmee u in Napoleons voetstappen kunt treden.
  € 19,95
 4. Geen mannen, maar duivels! - Rende van de Kamp

  In de loop van de geschiedenis traden duizenden Nederlanders toe tot het in 1831 opgerichte Franse Vreemdelingenlegioen. Zij vochten met deze Franse elite-eenheid in tal van bloedige oorlogen. Van de Mexicaans-Franse oorlog in de negentiende eeuw, met de heroïsche slag bij Camerone, tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de vorige eeuw. Maar ook aan de (koloniale) oorlogen in Vietnam en (Noord-)Afrika en VN-missies over de hele wereld werd en wordt door Nederlanders in dienst van het Legioen deelgenomen. In dit boek worden hun ervaringen veelal uit de eerste hand opgetekend. Naast uitgebreide aandacht voor de tradities, de cultuur, de loodzware opleiding en de altijd zeer risicovolle inzet van het Legioen, rekent het boek af met enkele hardnekkige mythes, zoals over het zogeheten anonymat (criminelen die in het Legioen schuilen) en het verlies van nationaliteit door legionair te worden.

  De lezer van het boek maakt kennis met dappere mannen die werden overladen met medailles of achterbleven op vergeten slagvelden, maar ook met deserteurs en fantasten. Bekende schrijvers en oud-legionairs als Jan Montyn, Richard Klinkhamer, Louis Ferron en Jan Cremer passeren de revue, maar ook veel anonieme Nederlanders die voor de Franse zaak of de wereldvrede hun leven in de waagschaal legden.
  Het resultaat is een uniek boek met veel feiten, anekdotes en interviews, gelardeerd met nooit eerder gepubliceerde kleuren- en zwart-witfoto's, dat het échte verhaal vertelt van Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen.

  Auteur Rende van de Kamp diende zelf zeven jaar lang in het Franse Vreemdelingenlegioen en publiceerde eerder drie boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst.

  Recensie door Gerrit Valk van Checkpoint

  'Nu heb je psychologen, vroeger had je het Vreemdelingenlegioen', zegt een van de geïnterviewde oud-legionairs in het boek Geen mannen, maar duivels! van Rende van de Kamp, zelf oud-legionair, UNIFIL-veteraan en oud-kapitein in het Kroatische leger. En inderdaad, liefdesverdriet, ruzie thuis en ontslag op het werk konden motieven zijn om naar Frankrijk te trekken en zich aan te melden bij het Légion Étrangère. Andere motieven waren: drang naar avontuur of de aantrekkingskracht van de oorlog. Vooral de avonturiers waren volgens een Nederlandse oud-legionair uit het goede hout gesneden. Wel wordt in dit boek een broodjeaapverhaal doorgeprikt, namelijk dat misdadigers meer dan welkom waren in dit milieu. Niets is minder waar. Na aanmelding werd en wordt nog steeds uitgebreid onderzoek gedaan naar de antecedenten en misdadigers werden zonder pardon weggestuurd. Uitgebreid wordt in dit boek de geschiedenis van dit regiment belicht. Niet alleen komt de algemene geschiedenis aan bod, maar ook de lotgevallen van de Nederlandse vrijwilligers worden beschreven. Liefst vierduizend Nederlanders sloten zich na de oprichting van het Vreemdelingenlegioen in 1831 aan bij dit regiment. Velen van hen vochten ook met de Fransen mee in de Eerste Wereldoorlog. Tussen de hoofdstukken door zijn interviews afgedrukt met voormalige Nederlandse vrijwilligers.

  Legionairs verbonden zich voor vijf jaar aan het legioen. Voor velen was dit te lang en desertie kwam dan ook met regelmaat voor. Anderen kregen de smaak te pakken en verlengden hun verblijf of meldden zich elders aan voor de strijd, zoals in Nederlands-Indië en in Korea. Diverse vrijwilligers sloten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Prinses Irenebrigade. Drie van hen zouden zelfs bij de bevrijding van ons land om het leven komen. Anderen probeerden na terugkeer een loopbaan in de burgersamenleving op te bouwen. Dat ging, zo toont dit boek aan, niet iedereen goed af.
  Ook de Nederlandse vrijwilligers richtten een veteranenorganisatie op, namelijk de Nederlandse Vereniging van Oud-Legionairs Capitaine Danjou (NVOL). Deze werd zeer onlangs opgeheven. Ik hoop dat het archief van de NVOL niet is vernietigd en zal worden overgedragen aan het Nationaal Archief of het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

  Rende van de Kamp heeft een uitstekend boek geschreven. Hij beschikt over een vaardige pen en, wat zeker net zo goed van belang is, hij heeft zorgvuldig onderzoek verricht. Deze uitgave verdient dan ook een breed leespubliek.

  Recensie door Wil Zaagman van Mars et Historia

  Van de Kamp heeft in zijn eerdere boeken al bewezen vaardig en boeiend te kunnen schrijven. Dit oorspronkelijke werk over een tot nog toe vrijwel nergens belicht onderwerp bevestigt dat alleen maar. Mijn conclusie mag duidelijk zijn: bent u geïnteresseerd in het Vreemdelingenlegioen of Nederlanders in vreemde krijgsdienst? Koop dan dit boek. Het is zijn prijs zeker waard!

  € 30,95
 5. Lotharingia - Simon Winder

  Wervelende geschiedenis van Midden-Francië

  Lotharingia is de brede strook land die van de Noordzee tot aan het Juragebergte loopt. Een gebied dat ontstond na de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 tussen zijn drie zonen. West-Francië ging naar Karel de Kale, Oost-Francië naar Lodewijk de Duitser en het middenstuk, Midden-Francië, naar Lotharius. Deze verdeling ligt aan de basis van de het huidige Europa, inclusief de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit. 

   Simon Winders verbazing en blijdschap over wat hij ontdekt en ziet zijn op iedere bladzijde voelbaar. Lotharingia is een complex en verwarrend gebied. Het strekt zich uit over vijf landen – Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland – en heeft dan ook een grote diversiteit aan landschappen: van de sombere chaos van het Zwarte Woud tot de weidse Hollandse polders. Het is ook een gebied dat dicht bezaaid is met ommuurde steden en de verweerde restanten van kastelen, en waar keer op keer de veldslagen plaatsvonden die bepalend waren voor de toekomst van Europa.

  De complexiteit van dit Westelijke Front gaf Simon Winder een gevoel van plezierige verwarring. Enthousiast leidt hij ons langs de steden en dorpen van Lotharingia en vertelt de geschiedenis van deze strook land, van de Frankische oorsprong in de 9e eeuw tot onze tijd.

  Eerder verschenen van Simon Winder: Germania (2014) en Danubia (2015).

  € 34,99
 6. Herfsttij der middeleeuwen - J. Huizinga

  Er is geen boek in de Nederlandse cultuurgeschiedenis dat zo spraakmakend is geweest als Herfsttij der middeleeuwen. Het is een synthese van de beeldende kunst en literaire bronnen, van de verstilde sfeer van de Vlaamse primitieven en de klacht om het bestaan in het werk van de contemporaine dichters en schrijvers – dit alles gezien tegen de achtergrond van schitterende feesten in extravagante kledij en van pompeuze praal. Erudiet en beeldend beschrijft Johan Huizinga in de vurige kleuren van de herfst de teloorgang van de laatmiddeleeuwse beschaving. Van Latijnse, Franse en Duitse citaten worden vertalingen gegeven. Een tijdtafel, een stamboom van het
  Bourgondische vorstenhuis en een nawoord maken deze uitgave van Herfsttij der middeleeuwen werkelijk compleet
  € 15,00
 7. Napoleon - Johan Op de Beeck

  Zakelijk management is nauw verwant aan politiek en militair leidinggeven. Succes is het resultaat van een sterke strategie, constante evaluatie van de omstandigheden en de juiste antwoorden hierop: dit vat Napoleon Bonaparte perfect samen. Bovendien is hij voor hedendaagse leiders extra interessant omdat hij op zoveel gebieden actief is geweest: HR, marketing, financieel beleid, operationele leiding, ... Napoleon-kenner en communicatieconsultant Johan Op de Beeck vertelt hoe de weergaloze successen - en ook de fouten - van Napoleon meer dan tweehonderd jaar later managers kunnen inspireren.

  Johan Op de Beeck (1957) is dé Napoleon-kenner van de Lage Landen. Hij schreef maar liefst vijf bestsellers over de populairste historische figuur uit de wereldgeschiedenis. Naast auteur is hij communicatieconsultant. Dit boek brengt beide expertises samen.

  € 24,99
 8. De Markies - Eveline Rethmeier

  Markies De Rays droomde van een nieuw Frankrijk waar de adel het weer voor het zeggen zou hebben, in tegenstelling tot het Frankrijk van na de Franse Revolutie waarin hij was opgegroeid. Hij verzon de meest wilde verhalen, wist op slinkse wijze geld bij elkaar te krijgen en stichtte zonder enige autoriteit daartoe een kolonie op een eiland bij Papoea-Nieuw-Guinea waar nauwelijks Europeanen waren geweest. Ondanks zijn gebrek aan kennis over het eiland spiegelde hij zijn landgenoten een utopie voor: een leven van overvloed en weldadigheid waar goud, voedsel en geluk voor het oprapen zouden liggen.

  In september 1879 vertrok het eerste schip met kolonisten uit de haven van Vlissingen. De bemanning bestond uit arme boeren, idealisten, avonturiers en speculanten uit verschillende landen. Onder luid gezang van het door de Markies geschreven volkslied van La Nouvelle France verlieten zij de haven, op weg naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Maar in tegenstelling tot een utopische kolonie, kwamen honderden migranten terecht op een rotsachtig strand omzoomd door een haast ondoordringbaar oerwoud, dat bevolkt werd door kannibalen die deze 'lange varkens' likkebaardend in de gaten hielden...

  € 21,99
 9. Napoleon - Adam Zamoyski

  Over niemand is meer geschreven dan Napoleon Bonaparte, de man die zich tot keizer van de Fransen liet kronen, het gezicht van Europa voorgoed veranderde en eindigde als balling op Sint-Helena. Toch hebben ook serieuze historici zich niet weten te onttrekken aan vooroordelen. De Fransen verheerlijken hem, de Engelsen zijn kritisch en ook in andere landen wordt hij gevormd naar het beeld dat het beste past in de eigen geschiedenis. In dit boek ontrafelt meesterhistoricus Adam Zamoyski het verleden op zoek naar de echte Napoleon - niet de supermens, maar de man.

  Eind achttiende eeuw was Europa in oorlog. Er was een botte strijd om de macht aan de gang, waarin elk land handelde uit eigenbelang, verdragen schond en bondgenoten schaamteloos bedroog. Toen Napoleon in 1799 eerste consul werd van Frankrijk, was de republiek die hij erfde niet veel meer dan een chaos. Vijftien jaar later was de jongen die afkomstig was van een afgelegen eiland een van de machtigste figuren van Europa. Hij had de structuur van de staat en zijn instituties radicaal gemoderniseerd. Hij was als een messias binnengehaald door het progressieve deel van Europa.

  Op basis van een groot aantal betrouwbare primaire bronnen in hun oorspronkelijke taal ontrafelt Zamoyski wat Napoleon dreef. In deze briljante evocatie van een man en een tijd haalt hij de mythe omver en laat ons de man zien die Napoleon Bonaparte was: hoe hij dit alles bereikte - en hoe hij het uiteindelijk weer ongedaan maakte.

  € 45,00
 10. Napoleon deel 1: van strateeg tot keizer - Johan Op de Beeck

  Napoleon Bonaparte (1769-1821) is een van de beroemdste en belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Napoleon groeide op met de idealen van de Verlichting en de Franse Revolutie. Na zijn militaire overwinningen in Italië en Egypte deed hij een greep naar de macht en beëindigde de Revolutie. Hij ontpopte zich als een van de grootste militaire en politieke strategen uit de moderne tijd. In 1804 werd hij keizer van Frankrijk en hij realiseerde maatschappelijke vernieuwingen die tot vandaag blijven nazinderen. Maar zijn steile opmars leidde ook tot reusachtige conflicten en langdurige oorlogen in Europa die een zware tol eisten.

  De gerenommeerde Napoleonkenner Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk en meeslepend dit fascinerende levensverhaal. Hij besteedt ook aandacht aan het woelige privéleven van de keizer, bekijkt Napoleons houding ten aanzien van de 'lage landen' en ontluistert de mythes die rond deze kolos van de geschiedenis heersen.

  De definitieve Nederlandstalige biografie van Napoleon, in drie boekdelen, toont het ware gelaat van de Corsicaanse immigrant die het schopte tot machtigste man ter wereld.

  Bekijk ook:

  € 29,99
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 99 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5