info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Biografieën van kunstenaars

Product was successfully added to your shopping cart.

Biografieën van kunstenaars

Biografieen van kunstenaars

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 107 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. Jeroen Krabbé - het late licht - Frénk van der Linden

  Met 'Het Late Licht' keert schilder Jeroen Krabbé weer terug naar het landschap. Het landschap rond Dalfsen, de omgeving van het huis van Jeroen Krabbé, is het onderwerp van dit vlammende boek.

  Maar er is iets structureel veranderd in zijn benadering van het onderwerp. Dit zijn niet de gelukzalige paradijzen van voorheen, maar heftige manifestaties van licht en kleur. Zonnestralen als bliksemschichten en de aarde als gloeiende lava op een reeks abstracte werken waarin Krabbé alle realistische houvast loslaat en slechts vorm en kleur schildert.

  'Het Late Licht' gaat over de magie van verf, de overtuigingskracht van schoonheid en de oneindigheid van kunst.
  € 19,95
 2. Waanzin en betovering - Ross King

  Al zijn Claude Monets legendarische waterlelieschilderijen nog zo bekend en geliefd, slechts weinigen weten dat deze rustgevende afbeeldingen werden geschilderd in een periode vol onrust en droefheid. Vlak na elkaar brak de Eerste Wereldoorlog uit, verloor Monet zijn vrouw en een zoon en begon hij, inmiddels 71 jaar, blind te worden. Tot overmaat van ramp werd zijn reputatie onder vuur genomen door een nieuwe generatie kunstenaars – onder aanvoering van Picasso en Matisse – die openlijk afrekende met de impressionisten. Hoewel Monet vocht tegen zelftwijfel, depressie en ouderdom, schilderde hij op gigantische doeken zijn waterlelies, in de hoop dat dit hem weer energie zou geven.


  Met hulp van niet eerder ontdekte brieven, memoires en ander bronmateriaal en door zich te concentreren op de dramatische omstandigheden waaronder Monet de waterlelies schilderde, schetst Ross King een aangrijpend en origineel portret van deze wereldberoemde schilder.

  € 29,99
 3. Auguste Rodin - Rainer Maria Rilke

  In september 1902 reist de dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926) naar Parijs om een studie te wijden aan de door hem zeer bewonderde beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). Uit hun eerste ontmoeting groeit een jarenlange persoonlijke en artistieke vriendschap, die een nieuwe en verrijkende inspiratiebron voor Rilkes dichterschap betekent.

  Van zijn fascinatie voor Rodins werk en artistieke persoonlijkheid legt Rilke getuigenis af in de monografie Auguste Rodin: twee zeer poëtisch en vanuit een intieme betrokkenheid geschreven essays, die door hun scherpe en treffende observaties blijk geven van een zeldzaam diep inzicht in Rodins sculpturen. In een reeks brieven aan en over Rodin overdenkt Rilke de betekenis van de beeldhouwer voor zijn eigen werk als dichter. Deze brieven, die in diepgang en zeggingskracht niet voor de essays onderdoen, weerspiegelen de ontwikkeling van Rilkes nieuwe, 'moderne' literatuuropvatting, die sterk door de beeldende kunst beïnvloed is.

  Van Rilke verscheen eveneens bij IJzer De elegieën van Duino in een tweetalige gebonden editie.

  € 17,50
 4. Theo van Wijngaarden - Ad van Gaalen

  € 9,50
 5. Leonardo da Vinci - Walter Isaacson

  Leonardo da Vinci wordt gezien als het meest creatieve genie ooit. Naast zijn wereldberoemde werk als schilder was hij ook uitvinder, schrijver, architect, beeldhouwer, componist, anatomist, filosoof, natuurkundige, scheikundige en ingenieur.

  Op basis van duizenden pagina’s van Da Vinci’s aantekenboeken en nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk vertelt Isaacson een prachtig verhaal over hoe Da Vinci’s kunst verweven is met de wetenschap. Hij laat zien hoe Da Vinci’s genialiteit gebaseerd was op vaardigheden die we in de hand hebben, zoals zijn onstilbare nieuwsgierigheid, zorgvuldige observatie en verbeeldingskracht die grenst aan fantasie.

  Walter Isaacson is auteur van talloze biografieën die alom worden geprezen, waaronder Steve JobsEinstein, en Benjamin Franklin. Hij is CEO van het Aspen Institute en voorheen voorzitter van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine.

  € 39,99
 6. Van Goghs oor - Bernadette Murphy

  Op een trieste avond in de Provence in 1888 sneed Vincent van Gogh zijn oor af; een daad die tekenend voor hem is geworden. Ruim een eeuw later zijn biografen en historici nog steeds op zoek naar de harde feiten over wat er die avond precies is voorgevallen, en hebben zij nog steeds meer vragen dan antwoorden.

  In Van Goghs oor onderzoekt Bernadette Murphy wat er zich die bewuste avond in Arles precies heeft afgespeeld. Waarom zou een schilder op het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap zoiets vreselijks doen? Wie was de mysterieuze ‘Rachel’ aan wie Vincent zijn macabere cadeau aanbood? Was het slechts het lelletje, of sneed Van Gogh echt zijn héle oor af? Haar onderzoek voert ons van grote musea naar stoffige mappen in vergeten archieven, waarbij ze een levendige reconstructie maakt van de wereld waarin Van Gogh zich bewoog: de madammen en de prostituees, de kasteleins en de politiecommissarissen, Vincents geliefde broer Theo en zijn collega-kunstenaar en tijdelijke huisgenoot Paul Gauguin. Bernadette Murphy’s exclusieve onthullingen over het oor en ‘Rachel’ leiden tot een verrassende hypothese over wat er in Van Gogh omging toen hij die noodlottige avond met een mysterieus pakketje op haar stoep verscheen.

  Van Goghs oor is een spannend detectiveverhaal en een ontdekkingsreis. Het is ook een portret van een schilder die de grenzen van zijn genialiteit steeds verlegt en zo zijn meest iconische en revolutionaire werken schept, al voert dat hem naar de rand van de waanzin – en naar de noodlottige uithaal van het mes, die voorgoed zou blijven naklinken.

  € 24,99
 7. Kunst kleurt het leven - Wio Joustra

  Hij was een fijnschilder en een levensgenieter. Hij veroverde de harten van de welgestelden in het Britse Empire. Maar in eigen land werd Sir Lawrence Alma Tadema (1836-1912) verguisd en vernederd. Wie was deze telg uit een doopsgezind Fries geslacht? Wat maakte hem in het Victoriaanse Engeland zo vermaard en zo rijk en waarom viel zijn kunst na zijn dood in ongenade? Dit boek is een zoektocht naar het antwoord op die vragen. Het resultaat is een fascinerend portret van een vergeten kunstenaar, die roem vergaarde, bijna werd vergeten en toch ook weer is gerehabiliteerd.

  Wio Joustra (1950) werkte als journalist bij The ABC en The Australian, de Volkskrant en de Leeuwarder Courant.

  Ook interessant: Alma-Tadema - Vader en dochter, schilder en schrijver

  € 15,00
 8. Lucian Freud: Painting People - Martin Gayford

  This accessible guide features a selection of portraits by Lucian Freud, regarded by many as one of the world's greatest realist painters. The paintings are complimented by a chronology, illustrated by previously unpublished photographs

  De beste portretten en modelschilderijen van Lucian Freud

  Lucian Freud schilderde vanaf de vroege jaren veertig tot aan zijn dood in 2011. 'Lucian Freud: Painting People' brengt uit deze jaren de beste portretten en modelschilderijen van hem samen. De schilderijen zijn aangevuld met een chronologisch beeldverslag van persoonlijke foto's van de kunstenaar, waarvan een aantal niet eerder gepubliceerd.

  David Hockney, medekunstenaar en vriend , doet verslag van zijn ervaringen als model van Lucian Freud. Daarnaast gaat kunstcriticus Martin Gayford in zijn inleidende essay in op de vraag welke plaats Freud inneemt in de kunstgeschiedenis. Hij biedt de lezer een inkijkje in het persoonlijk leven van de kunstenaar. Wat was Freuds eigen kijk op de kunst van het portretschilderen?

  - Martin Gayford is kunstcriticus en schrijver. Hij was co-curator van de Constable Portraits-tentoonstelling in de National Portrait Gallery in 2009.
  - David Hockney is schilder, graficus en fotograaf. Hij was een vriend van Lucian Freud, voor wie hij in 2002 model zat.
  € 15,95
 9. Piet Mondriaan - Hans Janssen

  Deze meeslepende biografie werpt nieuw licht op leven en werk van een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. In Piet Mondriaan brengt Hans Janssen de man en de schilder op meesterlijke wijze tot leven.

  Aan de hand van een nauwgezette reconstructie van de werkelijke gebeurtenissen, wordt Mondriaan gevolgd als de man die Nederland ontvluchtte en het moderne leven voluit omarmde, die beschouwend de schilderkunst en het leven liefhad, met alles wat daaraan vast zat, die conservatisme en nazi-terreur trotseerde en die zo de moderniteit waarin wij nu leven verregaand hielp formuleren.

  Piet Mondriaan is een soms ontroerend boek over een kunstenaar die gek was van jazz en boogiewoogie, die open opvattingen had over liefde en huwelijk, vele vrouwen begeerde en liefdesaffaires kende, maar die uiteindelijk maar één echte passie had: het schilderen.

  Deze biografie is de vrucht van een diepe fascinatie en bewondering voor het werk van een van onze allerbeste schilders. Janssen beziet deze buitengewone schilder vanuit het werk en niet vanuit onnavolgbare theorieën. Hij plaatst de handeling en de techniek van het schilderen in relatie tot de spirituele, dromerig verhalende betekenissen die in Mondriaans werken schuilgaan, en laat zien hoe die relatie betekenis geeft aan de uitzonderlijke wendingen in het leven en de kunst van deze bijzondere man.  Het Parool
  Recensie door Hans Renders

  'Ik raakte gebiologeerd bij het lezen van dit boek.'

  De telegraaf
  Recensie

  Het leuke van deze nieuwe biografie is dat Janssen van Mondriaan geen geniale zonderling maakt, maar een echt mens van vlees en bloed. Zo blijkt Piet Mondriaan slecht met geld om te kunnen gaan en behoorlijk ijdel te zijn.

  Trouw
  Recensie

  De biografie Piet Mondriaan, een nieuwe kunst voor een ongekend leven wijkt af van alle voorgaande biografieën van Mondriaan (1872-1944 door de verregaande vereenzelviging met de schilder tijdens het werken. We horen Mondriaan denken, kijken , zoeken en uiteindelijk de kwast op het doek zetten.

  De Groene Amsterdammer
  Recensie door Koen Kleijn

  De Groene Amsterdammer - recensie door Koen Kleijn

  Leeskost.nl
  Recensie

  Het belangrijkste bij een biografie van een beroemd schilder is de bespreking van zijn werk. Dat heeft de auteur uitmuntend gedaan. Hij beschrijft heel gedetailleerd en gedocumenteerd de werkwijze en de ontwikkeling van Mondriaan. Wat daarbij goed helpt zijn de talrijke afbeeldingen van schilderijen en de foto's. Wat je als lezer overhoudt aan dit boek is bewondering voor deze wereldberoemde schilder die vooral zijn eigen visie volgde.
  Diepgravende biografie die ons Mondriaan als mens beter leert kennen.

  € 39,99
 10. Wegwijzer voor de Sint-Janskathedraal te 's-Hertogenbosch - Gerard Rooijakkers

  Nergens is de kunstenaar Jheronimus Bosch in zijn geboortestad zo nabij als in de Sint-Janskathedraal. De kerk is een hoogtepunt van de Brabantse gotiek en uniek door het vele beeldhouwwerk, zoals de 96 figuren op de luchtbogen. Veel middeleeuwse beelden kun je ook van dichtbij bewonderen in het Sint-Jansmuseum de Bouwloods.

  De verering van Maria als Zoete Moeder maakt van 's-Hertogenbosch de drukst bezochte bedevaartplaats in Nederland. Voor wie steek jij hier een kaarsje op?

  Ontdek in kort bestek de fascinerende bijzonderheden van dit springlevende monument met onder meer topstukken als doopvont, preekstoel, orgel en een gedraaid baldakijn.

  Deze gids wijst je de weg en laat je de kerk met andere ogen zien.
  Met foto's van kunstenaar en glazenier Marc Mulders.
  € 9,95
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 107 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5