info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Koffer uit Riga

Auteur: Pieter van Kesteren | Prijs: € 26.95

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

Nadat Jo Häcker met zijn echtgenote Carla in 2012 vanuit het westen des lands rustiger vaarwater vond in het Gelderse 's-Heerenberg, dook daaruit een ruim dertig jaar eerder door zijn vader Fritz nagelaten koffer op. Onder de met een groot roestig slot afgesloten deksel, voorzien van de ingebrande initialen FH, bevonden zich tal van documenten die Jo dieper inzicht gaven in zijn achtergrond. Een historie die meerdere gene­raties van een Baltisch-Duits drukkers- en uitgeversgeslacht bestrijkt. In een reis door het verleden beschrijft schrijver/journalist Pieter van Kesteren, daarin bijgestaan door Jo Häcker, de voorgeschiedenis en het ontstaan van het familiebedrijf W.F. Häcker dat in 1804 in het Letse Riga werd opgericht door zijn uit Duitsland afkomstige betovergrootvader Wilhelm Ferdinand en nadien tot grote bloei kwam. Een succesverhaal dat eindigt in 1938, wanneer Adolf Hitler etnische Duitsers buiten de toenmalige Rijksgrenzen sommeert zich volgens het credo 'Heim ins Reich' in Duitsland te vestigen. Fritz Häcker, de vierde generatie van het drukkers- en uitgeversgeslacht, verhuist met zijn vrouw Ellen, als dochter van de Nederlandse houthandelaar Willem Westen berg ter wereld gekomen in Estland, naar Leipzig. Intussen had hij in het Poolse Posen de uitgeverij W.F. Häcker opnieuw opgericht. Maar van zijn droom om die na afloop van de oorlog voort te zetten in zijn geboortestad Riga kwam niets terecht ...
Niettemin kan anno 2019 worden vastgesteld dat W.F. Häcker waarschijnlijk een van de oudste, - 215 jaar achtereen -, door dezelfde familie geleide grafische onderneming in Europa is.
Uit de door Fritz Häcker nagelaten Letse legerkoffer is een schat aan gegevens tevoorschijn gekomen, die samen met nadere research en persoonlijke herinneringen van Jo Häcker de bron vormt voor een kroniek van een na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland gevluchte Baltisch-Duitse drukkers- en uitgeversfamilie, verteld tegen de achtergrond van 350 jaar Europese geschiedenis.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 26,95
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever Hacker Uitgeverij, W.F.
Pagina's 368
ISBN 9789061290001
Verschenen 25-03-2019
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 230 mm
Product breedte 150 mm
Product hoogte 30 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: