info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Video

Ik, Yzerbek

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: Bart de Graaff | Prijs: € 16.95

Snel overzicht

Goliat Yzerbek is eigenaar van Brandewijnsfontein. Een groot stuk land aan de Rietrivier. Tot een groep zendelingen hem zijn grond afneemt. In naam van het christendom. Alle pogingen zijn recht te halen mislukken. Yzerbek sterft als een berooid man. Zijn verhaal is niet uniek. Tijdgenoten als Adam Kok en Frederik Vleermuis vergaat het niet beter. Net als Yzerbek zijn zij Khoi-Khoin: Ware Mensen. Bruine Afrikanen. Al hebben ze vaak ook Nederlandse voorouders en noemen ze zichzelf daarom met trots Bastaards of Donkere Hollanders.

Zuid-Afrika en Namibië tellen miljoenen afstammelingen van deze Ware Mensen. Onder de apartheid waren zij niet blank genoeg. Nu zijn ze niet zwart genoeg. Zeggen ze. Maar kunnen zij samen een vuist maken? Hoe groot is hun invloed op het regeringsbeleid, dat volgens hen zwarte Afrikanen een voorkeursbehandeling geeft?

Dit boek vertelt de verhalen van 19e-eeuwse kapteins als Goliat Yzerbek en Frederik Vleermuis. Van Piet Witvoet en Adam Kok. En het geeft een indringend beeld van hoe hun afstammelingen er vandaag de dag aan toe zijn.

'Ik, Yzerbek' is literaire non-fictie, achtergrondjournalistiek en reisverslag in een. Geert Snoeijer portretteerde de Ware Mensen. Bart de Graaff liet ze hun verhalen vertellen. Over vroeger en over nu. Over het gevoel dat ze hebben nog altijd tweederangsburgers te zijn. Want ook in het huidige Namibië en Zuid-Afrika, zeggen velen, 'is daar geen plek vir ons nie'.

Bart de Graaff is historicus en journalist, gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse politiek en cultuur. Geert Snoeijer is documentaire fotograaf en heeft onder meer tentoonstellingen gemaakt over Nederlandse pioniers in Noord-Amerika en Turkije.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 16,95

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Niet-westerse geschiedenis
Romans

Extra informatie

Uitgever Scriptum Books
ISBN 9789463190312
Verschenen 07-12-2016
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: