info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Ik stierf in duizend doden

Een vlammend liefdesverhaal te midden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: Millie Werber | Prijs: € 14.99

Snel overzicht

Het verhaal van Millie Werber als overlevende van de jodenvervolging is opmerkelijk. Millie kwam in 1940 vast te zitten in het getto van Radom, Midden-Polen, en werd daarna op transport gesteld om dwangarbeid te verrichten in de wapenindustrie. Vervolgens werd ze in 1943 afgevoerd naar Auschwitz, overleefde dat en werd naar een volgende wapenfabriek gestuurd. Daar volgde uiteindelijk de bevrijding in de gedaante van een Amerikaanse parachutist, die als een soort engel uit de hemel kwam vallen. Ze heeft vaak de dood in de ogen gezien; maar overleefde alle ontberingen.
Pas vele jaren na de oorlog heeft Millie Werber haar hele verhaal verteld: over Heniek, de man met wie ze enkele maanden getrouwd was. Hij was een joodse bewaker in de wapenfabriek, die uiteindelijk door een andere bewaker werd verraden. Hij werd vermoord en liet Millie achter met hun trouwringen en één enkele foto die gemaakt was op hun trouwdag. Verder bleef er geen enkel bewijs van zijn bestaan en hun onvoorwaardelijke liefde en passie over. Toen Millie later trouwde met haar nieuwe liefde Jack, vond ze dat ze moest doorgaan met haar leven. Maar de herinnering aan Heniek, wiens foto ze zestig jaar in haar kast verborgen hield, bleef.
Ik stierf in duizend doden is het verhaal van een jong meisje dat, hoe onwaarschijnlijk ook, liefde vindt in de meest duistere tijd. Het gaat over de essentie van het overleven zelf: de sprankjes hoop die de wanhoop op afstand houden, de herinnering aan de smaak van suiker die hoop mogelijk maakt, de onverklaarbare individuele blijken van liefde in een omgeving waar wreedheid heerst, en van een foto en twee gouden ringen die de bevestiging zijn van een grote passie in een naargeestige tijd.


NBD
Recensie door Drs. Madelon de Swart

Een Amerikaans-joodse vrouw afkomstig uit het Poolse Radom (1927) vertelt wat ze meemaakte in de Tweede Wereldoorlog. Ze groeit op met haar ouders en broer, sinds 1941 in het getto in Radom. In 1942 moet ze werken in de munitiefabriek daar, kort erna wordt het gezin opgepakt, haar broer doodgeschoten, vader en oom ontsnappen, moeder en grootouders komen terecht in concentratiekamp Treblinka. In de fabriek leert Millie de joodse politieman Heniek (27) kennen en wordt verliefd; ze trouwen als hij via uitwisseling naar Argentinië kan gaan. Dat loopt anders, hij komt om. In 1944 gaat Millie op transport naar Auschwitz, waar ze de verschrikkingen overleeft.
Na de bevrijding leert ze Jack Werber (1914-2006) kennen, ze trouwen, emigreren naar de Verenigde Staten en krijgen twee zoons.

De Amerikaanse hoogleraar Engels aan Fordham University, een kennis van Millie's oudste zoon, verwerkte haar ervaringen tot een indringend, oprecht en goed besproken verhaal, dat een warm beeld geeft van de mens die zij is, en reëel en aangrijpend haar ervaringen beschrijft.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 14,99

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever BBNC uitgevers POD
Pagina's 224
ISBN 9789045313849
Verschenen 05-10-2012
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: