info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Humanisme en het Avondland

De Europese humanistische traditie
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: J. Vanheste | Prijs: € 9.90

Snel overzicht

Wat is Europa? Heeft Europa een eigen verhaal, specifieke kernwaarden, een gedeelde traditie die Europeanen met elkaar verbindt? Deze vragen lijken momenteel meer dan ooit actueel. In dit essay stelt Jeroen Vanheste voor de ziel van Europa te zoeken in zijn humanistische traditie. Rationalisme, christendom, Verlichting en andere Europese ideeënstromingen kunnen gezien worden als expressies van of variaties op onderliggende humanistische themas. Na een bespreking van de verschillende manieren waarop het humanisme zich in de Europese cultuurgeschiedenis heeft gemanifesteerd, gaat de auteur in op de 20ste-eeuwse crisis en `deconstructie van het humanisme, maar ook op de filosofen en auteurs die in onze tijd blijven vasthouden aan de humanistische uitgangspunten. Hij stelt dat een heroriëntatie op zijn humanistische wortels Europa en de Europeanen op vele manieren behulpzaam zou kunnen zijn: bijvoorbeeld bij het bepalen van een houding in de debatten over de multiculturele samenleving en de globalisering, maar ook en misschien wel vooral bij het richting geven aan ons individuele leven.
Jeroen Vanheste is cultuurfilosoof en publicist. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met de Europese humanistische traditie, waar hij ook een dissertatie over schreef.

Maatschappij & Politiek
Recensie door Hans van der Heijde

"Een bondig, goed geschreven pleidooi voor herbezinning op de humanistische traditie en de waarden die daaruit naar voren komen.
[...]
Het essay van Vanheste vormt een uitstekende inleiding voor een (hernieuwde?) kennismakig met de humanistische thema's en kerngedachten. Voer voor iedereen die onderwijs - opgevat als vrij leren denken en leren dat denken helemaal geen onaangename bezigheid is - een warm hart toedraagt, die weet dat [de] uitspraak van Dostojevski ['Een paar laarzen is meer waard dan Shakespeare]' satirisch was bedoeld en die zich wenst te verzetten tegen, wat George Steiner ooit omschreef als 'het georganiseerde geheugenverlies van het huidige primaire en secondaire onderwijs'."

Algemeen Dagblad
Recensie door Jan-Hendrik Bakker

"De laatste decennia is er een renaissance van het humanisme gaande, constateert Jeroen Vanheste in Humanisme en het Avondland. Hij geeft in zijn overzicht van het gedachtegoed en de bronnen van de humanistische traditie een helder en betrokken inzicht in de grote lijnen van dat denken".

De Humanist, nr. 3
Recensie

"Humanisme en het avondland is een klein juweel, waarmee Vanheste na het geleerde volk adequaat bediend te hebben zijn visitekaartje ook heeft afgegeven aan een breder publiek. Onderhoudend geschreven en helder van opzet, aanbevolen lectuur!"

Nederlands Dagblad
Recensie door Marc Janssens

"Pas in de 20e eeuw ontstond een 'wetenschappelijk humanisme' waarin de banden met de christelijke traditie resoluut werden doorgesneden', stelt cultuurfilosoof Jeroen Vanheste in zijn inzichtgevend essay Humanisme en het Avondland.
[...]
Humanisme en godsdienst hoeven niet met elkaar in conflict te zijn, stelt Vanheste. Hij noemt voorbeelden uit de geschiedenis: van de kerkvaders Clemens en Origines van Alexandrië tot de humanist Erasmus van Rotterdam. Athene en Jeruzalem kunnen een verbond aangaan en vormen zelfs de pijlers van de westerse en daarmee Europese cultuur.
[...]
Voor humanisten die zich op dit moment bijna fel antireligieus gedragen, is er nog een weg te gaan. Het essay van Jeroen Vanheste wijst hen in de goede richting."

NBD|Biblion
Recensie door F.M. Boon

"Het essay verheldert dat de fundamentele aspecten van het humanisme belangrijk en positief kunnen zijn voor een toekomstig Europa en welke betekenis het kan hebben voor het dagelijkse persoonlijk leven. De auteur biedt met zijn vlotte, maar nergens oppervlakkige betoog bouwstenen aan voor goede bezinning op vraagstukken als de multiculturele samenleving, de plaats van populaire cultuur en reclame in ons leven, onderwijs en globalisering. Ook bij nadere lezing een belangrijke tekst."

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 9,90

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Maatschappijgeschiedenis

Extra informatie

Uitgever Uitgeverij Damon VOF
Pagina's 96
ISBN 9789055738120
Verschenen 19-05-2007
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: