info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Historische romans

Historische romans, romans waarbij de gebeurtenissen gebaseerd zijn op waargebeurde historische feiten of personen. Zie ook: Literaire non-fictie algemeen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Historische romans

Historische romans

Historische romans, romans waarbij de gebeurtenissen gebaseerd zijn op waargebeurde historische feiten of personen. Zie ook: Literaire non-fictie algemeen.
Abonneren op RSS-feed

Historische romans

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 361 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. Geuzendochter - Lidy Nicolasen

  In het dorp Mook staat een oud huis, dat de naam 'Die swaere noodt' draagt. De zware nood, een overblijfsel uit de Tachtigjarige Oorlog, toen tijdens de Slag op de Mookerheide in 1574 twee legers tegenover elkaar stonden, na een wedloop aan weerszijden van de Maas. De Spanjaarden aan de ene kant, de opstandige Geuzen, onder leiding van Hendrik en Lodewijk - de broers van Willem van Oranje - aan de andere kant.

  Wat is er gebeurd waardoor dit huis deze naam draagt? En wat is de achtergrond van de legendarische Kiste Trui, die jarenlang over de hei zou hebben gezworven, op zoek naar een legerkist met kostbaarheden, die door de broers van Willem van Oranje voorafgaand aan de strijd zou zijn begraven?

  In De geuzendochter kruipt Lidy Nicolasen, die opgroeide in de buurt van Mook, in de huid van deze even legendarische als tragische historische figuur. Op meesterlijke wijze verweeft ze de legende van Kiste Trui met de gebeurtenissen die voorafgingen aan de slag op de Mookerheide, de slepende godsdiensttwisten en de ongelijke sociale verhoudingen in de zestiende eeuw.
  € 18,95
 2. Mag ik mijn fiets terug? - Kees Schaepman

  'Mag ik mijn fiets terug' is het verhaal van een journalist die zich na een leven vol reizen terugtrekt op een kleine boerderij vlak over de Duitse grens. Zelf groeide hij op in het naoorlogse Nederland tijdens de jaren van wederopbouw, toen Duitsers nog 'moffen' waren en de grenzen tussen 'goed' en 'fout' scherp werden getrokken. Zijn nieuwe woonplaats, in een veengebied dat ooit als het Duitse Siberië gold, confronteert hem met nieuwe vragen over daders en slachtoffers. En het brengt herinneringen terug aan andere oorlogen en ontmoetingen met helden en verraders in andere conflicten. Dan ontdekt hij dat op een steenworp van zijn huis duizenden krijgsgevangenen omkwamen in het veen. En dat de oorlog nog altijd voortleeft in zijn dorp. Wat wist zijn ruim tachtigjarige buurvrouw van de vijftien concentratiekampen rondom haar huis? Of was zij zelf ook slachtoffer? En wie waren de oorspronkelijke bewoners van zijn boerderij? Nazi's? In de hal van zijn huis, onder vele lagen behang, vindt hij een geschilderd hakenkruis. Die vondst markeert het begin van een speurtocht die de schrijver confronteert met de schuivende grenzen van zijn eigen moraal.

  € 9,95
 3. HhhH - Laurent Binet

  Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias ‘de beul van Praag’ en ‘het blonde beest’, is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de wreedste nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.

  De gevolgen zijn meedogenloos: de granaat is geworpen door de Tsjechische parachutist Jan Kubis, en als represaille worden twee Tsjechische dorpen met de grond gelijkgemaakt, honderden mannen standrechtelijk geëxecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast.

  Laurent Binets reconstructie van de aanslag op Heydrich is een sublieme combinatie van feit en fictie. Met HhhH schreef hij een indrukwekkende debuutroman die door de internationale pers alom geprezen werd.

  € 12,50
 4. De apotheker van Auschwitz - Dieter Schlesak

  *Een geweldig boek dat je treft als een vuist… Een onvergetelijk vlechtwerk van het Kwaad. – Claudio Magris

  De apotheker van Auschwitz is een van de meest authentieke, precieze en schokkende boeken die er ooit over de Holocaust zijn geschreven. Het is een zeer realistisch portret van het concentratiekamp Auschwitz, waar een Roemeense apotheker, dr.Victor Capesius, assistent van Mengele, een belangrijke rol speelde bij de selectie en vergassing van joden in doodsfabriek Birkenau. Hoewel hij naar eigen zeggen persoonlijk niets tegen joden had, stuurde hij velen van hen, onder wie een groot aantal bekenden uit zijn geboortestreek, koelbloedig de gaskamer in en verrijkte zich met hun bezittingen. Na de oorlog ontsnapte hij aan een doodsvonnis en hervatte hij zijn civiele bestaan.
  € 17,50
 5. Pier - Willem Schoorstra

  Vijfhonderd jaar na de dood van 'Grote' Pier Gerlofs verschijnt nu een magistrale roman over zijn leven, zijn strijd en zijn tijd, aan het uiteinde van de Middeleeuwen, een periode vol rampspoed, armoede en twist. Chaos heerst, en op het snijvlak van Oude en Moderne tijd verschijnt in een onstuimige nacht de Wolfshond, wiens komst is voorspeld.

  In sprankelende taal schetst Willem Schoorstra (1959) het portret van een man die zijn lot niet kan ontlopen, een lot dat staat beschreven in de profetie van een blinde ziener...

  Na de Friestalige roman Rêdbâd is dit Schoorstra's tweede historische meesterwerk over een icoon uit de Friese geschiedenis. De Middeleeuwen worden in al hun waanzin en hartstocht tot leven gebracht op een manier die de lezer niet snel zal loslaten.

  € 18,50
 6. Jatti - Marco Krijnsen

  'Tientallen bezoekers waren al op de grond neergestreken. Ze waren in afwachting van de teach-in met schedelboorkoning Bart Huges. De dokterszoon uit Amsterdam had vier jaar geleden een gaatje in zijn hoofd geboord met een Black & Decker. Hij zei dat je er blijvend high van werd.'

  In de periode 1969-1971 is het Hengelose jongerencentrum Fashion bekend in binnen- en buitenland. Vloeistofprojecties, alternatieve muziek, drugs, yogalessen, teach-ins en hippe films: Fashion is dan in veel opzichten het Paradiso van het Oosten. Ook Jatti, een lastige jongen uit Overdinkel, komt er graag. Hij wordt gezien als een gevaar voor het jongerencentrum, dat bij
  de buiten-wacht toch al als een broeinest van burgerlijke ongehoorzaamheid bekend staat.

  Op 3 maart 1971 wordt Jatti doodgeschoten. De daders verstoppen zijn lichaam in de bossen rond Hengelo. Ruim veertig jaar later hebben we de roman Jatti waarin de Fashionmoord nog steeds de levens van drie mensen beheerst: een barkeeper, een politieman en een journalist. Ieder heeft zo z'n eigen motieven. Alle drie willen ze maar één ding: Jatti moet gevonden worden.
  Vijf minuten later bestudeer ik een luchtopname van de Boekelerhoekweg. Er staat een meanderend lijntje op ingetekend. Een doodlopend bospad. Daar, in de tweede bocht naar links, zou het lijk moeten liggen. Hemelsbreed honderd meter van de A35. Hoogstens.

  Marco Krijnsen (Hengelo, 1965) is journalist en historicus. Voor Jatti heeft hij ruim tien jaar onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen in jongerencentrum Fashion. Hij schreef zijn roman op basis van een grote hoeveelheid archiefmateriaal, vele interviews met betrokkenen en zijn eigen indringende ervaringen tijdens het onderzoek.
  In Jatti vertelt Marco Krijnsen het meeslepende verhaal van een onopgeloste moordzaak tegen het fascinerende decor van een hippie-enclave in een keurige stad.
  € 22,50
 7. Niemandsland - Simon Tolkien

  Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Adam Raine op in een Londense achterbuurt. Nadat zijn moeder overlijdt vertrekt hij met zijn vader naar het kolenmijnstadje Scarsdale in Yorkshire. Al snel exploderen de oplopende spanningen tussen de mijnwerkers en hun werkgever Sir John Scarsdale, met dramatische gevolgen. Zijn leven verandert nog meer wanneer de liefde lokt. Tot de oorlog uitbreekt en Adam in de Franse loopgraven van de Somme belandt.

  Meesterlijke roman van de kleinzoon van J.R.R. Tolkien.

  € 22,50
 8. Roeien naar de Volewijck - Suzanne Wouda

  Suzanne Wouda schreef met Roeien naar de Volewijck een beeldende historische roman over Amsterdam en Haarlem in de zeventiende eeuw, het Burgerweeshuis en het Dolhuys. Flora en Mare groeien samen op in het Burgerweeshuis. Na die tijd verliezen ze elkaar uit het oog. Flora trouwt een rijke koopman, Mare belandt in de prostitutie. Tien jaar later ontvangt Mare een verontrustende brief van Flora. Ze reist af naar Haarlem om op zoek te gaan naar Flora's zoon, die spoorloos verdwenen is. Suzanne Wouda schreef eerder drie historische jeugdromans. Ze werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs en kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Net als Simone van der Vlugt besloot ze om ook historische romans voor volwassenen te gaan schrijven.
  € 12,50
 9. Duvelsprie - Jos Bours

  "Duvelsprie' (duivels kreng) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de stamboom van de vrouw van de schrijver.


  We schrijven het jaar 1721. Anna, een meisje van 16 en haar vriend Jean komen met hun pasgeboren zoon Joes aan in het Zuid-Limburgse Schinnen. Ze zijn op de vlucht voor schande en armoe.

  Bij aankomst overlijdt vader Jean plotseling. Nu moet Anna zich met haar kindje alléén zien te redden in een streng-religieuze omgeving. Waar het op dat moment onrustig is. De bevolking verarmt, 's nachts wordt er ingebroken in kerken en grote boerderijen. De autoriteiten reageren genadeloos: in honderden processen worden honderden mensen vervolgd en ter dood gebracht, de zogenaamde bokkenrijders.
  De jonge moeder en haar zoontje Joes worden aanvankelijk meegesleurd in die kolkende stroom. Maar in de loop der jaren lijkt Anna greep te krijgen op haar leven. Het gaat steeds beter met haar en haar zoontje. En toch wringt er iets. Hoe meer het leven haar schenkt, hoe meer ze kwijtraakt. Dat jonge, felle meisje, die duvelsprie, die aanvankelijk alleen de weg van haar hart volgde, maakt gaandeweg berekenende keuzes, die ten koste gaan van geliefden en mensen die net zo kwetsbaar zijn als zij ooit was.
  Daarmee geeft ze een heel andere betekenis aan het begrip duvelsprie.
  Maar... had ze überhaupt andere keuzes kunnen maken in die tijd, in die omgeving- als straatarme alleenstaande moeder met een kind?

  Jos Gielen
  Recensie

  Complimenten, en een hele boel,

  Op de eerste plaats vanwege het verhaal zelf. Anna is een prachtige hoofdpersoon; ze komt direct goed tot leven. Ik voelde me als lezer zeer betrokken bij haar lotgevallen. Ze is een heel redelijk wezen, maar het lot houdt daar geen rekening mee. Verder zijn er een paar mooie karakters, zoals Jean en ook Catherine, evenals de beide pastoors. Er zitten bijna te hevige dramatische ontwikkelingen in het verhaal, maar ze zijn acceptabel.

  Ook de historische setting maakte op mij een geloofwaardige indruk. Wat een gat, dat Schinnen. Je zult er geboren zijn. In de achttiende eeuw bedoel ik.

  Net als bij de 'Jongens' heb ik erg genoten van je taal. Ik zie veel woorden en uitdrukkingen die ik exclusief aan mijn vader, Ligius, verbind (mijn moeder kwam niet uit Schinnen), zoals de 'sjlatevogel'. Soms ook met een kleine afwijking 'kemasjen' en 'kerwauw' herinner ik me; bij jou 'Gamaschen'en 'Kamáu'. Ik vind de mix tussen dialectische woorden en zinswendingen en Nederlands heel uitgebalanceerd, voor mij heel plezierig. Een nadeel voor de verkoop is dat je hiermee je doelgroep beperkt. Geldt ook voor de titel. Vooraf vond ik die niet zo goed gekozen. Inmiddels zou ik zeggen: precies goed.

  Je hebt veel oog voor details. Ik denk aan de beschrijvingen van hoe de mensen zich gedragen, hoe ze gekleed zijn. Zoals de terloopse opmerking dat de secretaris een cravatte draagt die in de nek met een gesp is dichtgemaakt. Of interieurbeschrijvingen. Bij ons thuis stond in de hal een kruik met lisdodden. Ik vermoed dat die in onze jeugd in de mode waren; ze presenteerden zich als 'een beetje sjiek'. Volgens mij kwamen ze uit de 'bèèndje'. En dan is het aardig om bij de dames Gadé lisdodden in een koperen pot tegen te komen.

  Heel mooi vond ik de toelichting over het gedane speurwerk. Petje af. Het zijn ongelooflijk mooie vondsten waar jullie op zijn gestuit. Bij het lezen dacht ik wel eens een enkele keer 'het kan niet op' aan drama, maar in je toelichting blijkt alles 'uit het leven gegrepen'. Een beetje door elkaar gehusseld, een beetje ingekleurd, maar historisch verantwoord.

  Jacques Smeets
  Recensie

  Wát 'n bijzonder boek. De auteur heeft mij, en naar ik vermoed heel veel andere
  lezers, een enorm plezier gedaan met het schrijven van dit boek. Het verhaal speelt
  zich immers af op een steenworp afstand van mijn geboorteplek, Het Kwaad Gat
  (Koad Gaat) oftewel de Bèndj, zoals wij dit stukje van Oud-Geleen, gelegen tegen
  Daniken, noemden. In het Danikenbos speelde ik als opgroeiende jongen in de jaren
  '50 van de vorige eeuw, samen met dorpsgenootjes, het spel 'spoorzoeken'. Ik heb
  ontelbare keren op de plek waar 'Bokkenrijders' in de 18e eeuw massaal terecht
  werden gesteld, gezocht naar sporen die door andere kinderen werden uitgezet. In
  die tijd wist ik totaal niets af van de gruwelijke geschiedenis die zich hier een paar
  honderd jaar geleden, afspeelde.
  Natuurlijk ken ik alle plekken in het boek. Een van mijn schoonbroers is opgegroeid
  in Schinnen, m.n. in Nagelbeek en Wolfhagen. Op de Hegge woont een oud-collega
  van mij, net zoals er tot voor kort een oud-collega heeft gewoond in Schinnen, vlak
  onder de kerk, aan het begin van de weg naar Thull.
  Mijn ouders en ook de andere mensen uit Oud-Geleen vertelden ons nooit iets over
  de Bokkenrijders. Ik werd als kind wel bang gemaakt voor de 'bosjesmannen' die in
  het Danikenbos, vooral 's nachts rondwaarden en als je niet voor het donker thuis
  was, liep je de kans, door dit gespuis te worden gepakt. Wellicht werd dit de latere
  benaming van de Bokkenrijders?
  Een schitterend geschreven verhaal, in een stijl die mij bijzonder aanspreekt. Vooral
  het gebruik van het dialect maakt deze roman voor mij extra speciaal. Wij spraken
  ook dit dialect. Om in Schinnen te komen, hoefden wij slechts de Putherberg op te
  lopen of te fietsen en aan de andere kant van Puth het dal in te rijden. De
  Kasteelboerderij Terborgh was voor mij een bijzondere plek, omdat ik daar begin
  jaren '70 een optreden mocht bijwonen van de popgroep Earth & Fire. Vandaag de
  dag drinken wij er af en toe een lekkere tas koffie op het terras met geweldig mooi
  uitzicht. Heel apart om nu te beseffen wat zich daar allemaal in de hoeve en in de
  kerkers heeft afgespeeld. Jij hebt dit werkelijk fantastisch tot in detail beschreven.
  Het verhaal boeit van begin tot einde, waarbij ik wel wil opmerken dat het 'n beetje
  jammer is dat de laatste dertig jaar van Anna nauwelijks meer worden beschreven,
  dit in tegenstelling tot de tijd vanaf haar vijftiende toen zij met haar Jean op weg
  ging van Hombourg naar Schinnen, op de vlucht voor schande en armoe. Ook wel
  weer begrijpelijk, want dan zou het boek waarschijnlijk twee keer zo dik zijn
  geworden, Het is erg verhelderend om achterin het boek de feiten uit de
  geschiedenis weer te geven alsmede een stukje genealogie, de Limburgse
  woordenlijst en een uitgebreid nawoord, zodat het voor de lezer uiteindelijk
  allemaal heel erg duidelijk wordt, wat er zich tussen 1720 en 1780 heeft afgespeeld
  op dit stukje Limburg.
  Een werkelijk prachtig boek, dat ik zeker meer dan eens ter hand zal nemen, om het
  te herlezen, wel te verstaan.
  Door Jacques Smeets, 5 juni 2018
  € 19,99
 10. Musch - Johan de Witt trilogie deel 1 - Jean-Marc van Tol

  Het is 1650. Achter de pracht en praal van de Gouden Eeuw zijn ontluisterende intriges rond stadhouder Willem II gaande. Spin in het web is Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal, een ambtenaar die er heimelijk in is geslaagd de machtigste man van de Republiek te worden.

  Na de verrassingsaanval van Willem ii op Amsterdam in de zomer van dat jaar en de arrestatie van zes Hollandse Statenleden, die in Slot Loevestein gevangen worden gezet, komt Musch meer en meer alleen te staan. De onthulling van alles wat hij over zijn vijanden weet is zijn ultieme wraak.

  Ook beschikbaar: Gebonden editie

  € 24,95
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 361 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5