info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Biografieën van literaire auteurs

Overzicht van biografieën van literaire auteurs.

Product was successfully added to your shopping cart.

Biografieën van literaire auteurs

Overzicht van biografieën van literaire auteurs.

Literaire auteurs

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 51 tot 60 van 533 in totaal

 1. 4
 2. 5
 3. 6
 4. 7
 5. 8
 1. Het verleden ruist voorbij - Ivo Weyel

  Ik zie de foto voor me, de heren in rok, de dames in ruisende zijde en parelsnoeren, de lange, lange tafel met plaats voor vijftig man, de bloemstukken en guirlandes, het pril geluk, de blije gezichten richting camera, het leven was goed. Toen nog wel. Maar het leven dendert door. Want dat is wat leven doet.

  Sylvain Kahn, de overgrootvader van Ivo Weyel, opende in 1882 het modepaleis Hirsch & Cie in Amsterdam. Het succes was enorm, de familie werd rijk, er volgden vestigingen in Berlijn en Wenen en zelfs een parfumfabriek in Frankrijk, het geboorteland van Sylvain. Het waren jaren van overvloed, bewaard gebleven in honderden foto’s en door Weyel voor Het Parool beschreven in zestig korte, intieme familiekronieken die een prachtig beeld schetsen van het voortglijden van de tijd.

  € 22,99
 2. Semper Fi - Nelly Van Dijk

  Een marinier die om je geeft

  Een marinier is iemand, die om je geeft
  een marinier respecteert je , zolang je leeft
  een marinier voelt je feilloos aan
  een marinier zal altijd naast je staan
  samen delen zonder te vragen
  samen een trouwe vriendschap dragen
  vriendschap is het mooiste wat een marinier je kan geven
  een marinier zijn, ben je immers heel je leven
  € 19,09
 3. Antons Keuze - Piet Docent

  “Wee degene, die berouw voelt zonder zonde!” laat Marten Toonder Zwarte Moen zeggen in Het Boze Oog, want: “Wie schuld voelt heeft schuld!”
  Herkenning van dat 'schuldig-zonder-schuld'-gevoel overvalt Anton de Vries op het voormalige leprozeneiland Spinelonga, nabij Kreta, waaraan hij een vakantiebezoek brengt.
  Tot in de 50-er jaren werd het eiland bewoond (in een compleet dorp, inclusief plein, café, slager, bakker, enz., net echt) door uit de samenleving verbannen melaatsen.
  Melaatsen, dus mensen woonden daar, die niet alleen doodziek waren maar zich daar ook nog eens voor schaamden.
  Want ze waren ervan overtuigd zelf schuldig te zijn aan hun ongeluk: anders zou God hen immers niet zo zwaar gestraft hebben?
  Onder de kop 'De Nieuwe Melaatsen' zegt filosoof Jos de Mul in Trouw (01-11-'12): "Wij vinden pedofielen slecht, ook als ze géén kinderen misbruiken. We tolereren hen dus niet zoals ze – meestal ongewild – zijn, met hun fantasieën. Pedofielen zijn de melaatsen van onze samenleving geworden."
  De inmiddels overleden Anton de Vries, een leven lang leraar, was zo'n pedofiel-zonder-misbruik. Dit is zijn verhaal (deel I), verteld door zijn vriend en oud-collega Piet Docent
  € 20,51
 4. Kind van de Oost - Hans Vervoort

  Hans Vervoort (1939) behoort tot de allerlaatste generatie Nederlanders die opgroeide in Nederlands-Indië. In 'Kind van de Oost' haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd. Hij schrijft over de kamptijd, de lagere school, de eerste jaren van de hbs, zijn eerste verliefdheid. Een jeugd in roerige tijden, maar 'Kind van de Oost' bewijst dat dat geen ongelukkige jeugd hoeft te zijn. Ook schrijft Vervoort over zijn weerzien met Indonesië na jaren van heimwee en verlangen en over ervaringen van andere kinderen van de Oost.

  'Ik beschouw Vervoort als een van de weinige schrijvers die zijn kampervaringen tot literatuur heeft weten te maken.' (Rudy Kousbroek)
  'Vervoort schrijft realistisch proza, overigens van een heel verfijnde en zuinige soort, met veel speelsheid en lichte ironie.' (Kees Fens)
  'Over de wederwaardigheden van Nederlandse kinderen in Japanse interneringskampen heeft Hans Vervoort het mooiste stukje proza geschreven dat ik over het onderwerp ken.' (Jeroen Brouwers)
  € 20,05
 5. Elke vriendschap met mij is verderfelijk - Joseph Roth

  ‘Duitsland is dood. Voor ons is het dood. Het is een droom geweest. Ziet u dat eindelijk, toe,’ bezweert Joseph Roth in een brief aan zijn vriend Stefan Zweig in 1933. De joodse schrijvers Joseph Roth en Stefan Zweig, beiden opgegroeid in de Donaumonarchie, behoren tot de grootste vertellers van de Duitse literatuur. Hun ontroerende briefwisseling laat hen zien in tijden van nood, als de machtsovername door de nazi’s een schaduw werpt over hun vriendschap. Waar Roth zich compromisloos opstelt en meteen in 1933 naar Parijs emigreert, probeert Zweig nog geruime tijd een modus vivendi te vinden, tot hij uiteindelijk zijn toevlucht zoekt in Londen. Ondanks de groeiende vervreemding probeert hij Roth financieel te ondersteunen en van zijn destructieve alcoholisme af te helpen.
  De brieven werden vertaald door Els Snick en van een uitgebreid nawoord voorzien door Heinz Lunzer.
  € 27,50
 6. De kleine Huizinga - Willem Otterspeer

  In ‘De kleine Huizinga’ gaat Willem Otterspeer na wat historicus Johan Huizinga (¬1872-1945) tot een echte schrijver maakt, waarom ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ zo’n fascinerend boek is en waarom het raadsel van Huizinga tegelijk het raadsel van het lezen en het leven is.
  Johan Huizinga (¬1872-1945) is zonder concurrentie de beroemdste Nederlandse historicus. Hij is tegelijk onnavolgbaar en vaak niet goed begrepen. Er is ook niet zo gemakkelijk samenhang in zijn werk te ontdekken. Zijn bekendste boeken, ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ (¬1919), ‘Erasmus’ (¬1924), ‘In de schaduwen van morgen’ (¬1935) en ‘Homo ludens’ (¬1938) laten achtereenvolgens een historicus, een biograaf, een cultuurcriticus en een antropoloog aan het woord.
  Toch is die samenhang er wel, en misschien is die wel groter dan bij welke andere historicus ook. Maar om die te ontdekken moet men Huizinga niet als historicus lezen maar als schrijver. Zijn schrijverschap maakte dat hij onze enige reële kanshebber op de Nobelprijs was en dat hij nog steeds gelezen wordt.
  € 11,99
 7. Het Achterhuis - Anne Frank

  € 27,50
 8. Het leven, niets dan het leven - Joris van Parys

  Cyriel Buysse (1859-1932) was schrijver en fabrikant. Hij was de Vlaamse naturalist bij uitstek, een verteller par excellence, een pionier van de moderne roman in Vlaanderen. In zijn jonge jaren pendelde hij tussen Nevele en New York, later tussen Deurle en Den Haag. Met Maurice Maeterlinck, Louis Couperus en de schilder Emile Claus onderhield hij duurzame vriendschappen. Als vrijzinnig liberaal met socialistische sympathieën, maar ook als tegenstander van zowel Vlaams- als Franshaters botste hij met zowat alle taboes van zijn tijd.

  Dit boek maakt korte metten met de clichés en voor­oor­delen waarmee Buysse zijn leven lang werd ach­ter­volgd. Bovendien is het een verrassende com­binatie van bio­grafie en historiografie: 75 jaar Vlaamse en Europese cultuur­geschiedenis als achtergrond en context van een intrigerend schrijversleven in het grensgebied van de 19de en de 20ste eeuw.

  De biografie werd bekroond met de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek 2007 en de prijs van de Vlaamse provincies voor essay en monografie 2008.

  € 39,95
 9. Het verstoorde leven - J.G. Gaarlandt

  Het verstoorde leven, het dagboek van Etty Hillesum dat gelijk bij verschijning een sensatie was, verschijnt vijfenzestig jaar na haar dood in een herziene editie. De overweldigende aandacht voor wat Hillesum in de jaren 1941 en 1942 schreef, gaf het boek vleugels. Kunstenaars, musici, scenarioschrijvers, en theatermakers lieten zich door haar werk inspireren. Het werd over de hele wereld vertaald en gelezen, en bracht een stroom reacties op gang die voortduurt tot op de dag van vandaag.

  Waarom? Etty Hillesum wordt herkend als een vrouw die het barbarendom het hoofd bood, zonder zelf in wanhoop en haat ten onder te gaan.

  Ten onder gaan dééd ze, op 30 november 1943, in Auschwitz. Maar de stem die klinkt uit haar dagboeken, de liefde, haar onverwoestbaar geloof in de menselijke mogelijkheden, haar intens beleden en beleefde vriendschappen, en haar intelligente en sensitieve geest hebben veertig, vijftig, zestig jaar later honderdduizenden lezers bereikt.

  Het is te danken aan Hillesums literaire begaafdheid dat haar dagboeken en brieven moeiteloos de tijden weten te doorstaan.

  € 17,50
 10. De man met de drietand - Jan van der Vegt

  Het werk van Jan G. Elburg (1919-1992) is zoals hij zelf was: geëngageerd, vol erotiek en plezier in het leven, speels maar met scherpe kantjes. Dat blijkt zowel uit zijn poëzie als uit zijn beeldende kunst. Elburg werd in Zeeland geboren en groeide op in Amsterdam-Noord. Hij werd laborant, vocht op 10 mei 1940 tegen de ss, ging in het verzet en werd communist uit overtuiging, maar geen partijlid. Met mededichters Gerrit Kouwenaar en Lucebert sloot hij zich aan bij de experimentele schilders van Cobra en hij werd een van de Vijftigers die de Nederlandse poëzie vernieuwden. Zijn eerste verzamelbundel noemde hij Drietand, als een verwijzing naar het prikkelende in zijn werk. Al jong gegrepen door zowel het surrealisme als de troubadourspoëzie, ontwikkelde Elburg zich als dubbeltalent: dichter en beeldend kunstenaar. De dichter speelde een leven lang met de taal (zijn grote liefde) en schreef een poëzie die duister of glashelder kan zijn maar altijd fascinerend is. De kunstenaar experimenteerde met ongewone technieken zoals de monoprint, het assemblageschilderij en de fotomontage. Hij werd bovendien een inspirerende leraar op de Rietveld Academie en was een succesvol schrijver van reclameteksten. Dat hij een gedreven brievenschrijver was, maakt het mogelijk in zijn biografie vaak zijn eigen stem te laten kan klinken.
  € 27,99
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 51 tot 60 van 533 in totaal

 1. 4
 2. 5
 3. 6
 4. 7
 5. 8