info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Groninger kermis

Werken op reis met gebakkramen 1850-1961
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: Henk Werk | Prijs: € 29.95

Snel overzicht

Varen door provincie Groningen en het noorden van provincie Drenthe, van kermis naar kermis met demontabele gebakkramen. Daaruit bestond het werkzame leven van vier generaties WERK. Moe van het zwieren en het zwaaien beten kermisgangers sinds 1850 verlekkerd in WERKs poffertjes, oliebollen, wafels en beignets. Firma Werk-Huizinga bleef schip en moederkraam tot het einde trouw. Nanno Klaas, Folkert, Klaas en Trientje Werk, zich de Gebroeders Werk noemende, sloegen in 1934 met de aanschaf van een rijdende gebakkraam hun vleugels uit. Noodgedwongen werden beide familiebedrijven in 1961 opgeheven wegens gebrek aan opvolgers.

De Meikermis, in 1855 in de plaats gekomen van voorjaars- en najaarskermis, en vanaf 1886 de kermis tijdens Gronings Ontzet, zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Groningen. Veel veranderde. Carrousels worden niet meer door stoom aangedreven en reizende schouwburgen, variététheaters en bioscopen zijn verdwenen. Mensen met sterk afwijkende lichaamsbouw worden niet meer blootgesteld aan nieuwsgierige blikken van kermisgangers. Exploitanten van vlooienspelen sloten hun theaters door gebrek aan op mens levende vlooien. Wild vermaak, schiettenten, spelletjes en kermisgebak bleven. Stadjers moesten tijdens epidemieën en in de Eerste Wereldoorlog de stad uit voor kermisvertier. Dwingende maatregelen van de Duitse bezetter beperkten het aantal kermissen in de Tweede Oorlog tot drie kleinschalige evenementen. Henk Werk beschrijft het langdurige gevecht van drankbestrijders en protestanten tegen de in hun ogen zedenbedervende kermis. In 1921 besloot de gemeenteraad tot afschaffing, maar kwam na veel heibel in de raad en weerstand onder de bevolking snel op haar schreden terug.

Poffertjes, oliebollen en wafels zijn eeuwenoud. Scriblita, vermoedelijk de voorloper van de beignet, werd reeds beschreven voor de jaartelling. De vragen met welke ingrediënten beslag en deeg in de loop der tijd werden gemaakt en waarmee, oliepan, bakplaat en fornuis werden verhit, worden in dit werk beantwoord. Onze voorouders bakten in reuzel, boter en olie. Maar in welke olie?

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 29,95

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Regionale en stadsgeschiedenis

Extra informatie

Uitgever Lecturium Uitgeverij
Pagina's 300
ISBN 9789048437245
Verschenen 08-07-2015
Productvorm Harde kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: