info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Gerlacus Buma Gerlacus Buma

Gerlacus Buma

Een Friese patriciërszoon in het leger van Napoleon en Willem I
Auteur: Sybrand van Haersema Buma | Prijs: € 22.99

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

Tussen de val van Napoleon en het ontstaan van Nederland in zijn huidige omvang ligt een ontstaansworsteling van een kwarteeuw. De moeizame totstandkoming van het koninkrijk bepaalde het leven van een hele generatie Nederlanders. De Friese burgemeesterszoon Gerlacus Buma diende al die tijd als militair. Eerst gedwongen als garde d’honneur in het leger van Napoleon, daarna vrijwillig bij de cavalerie onder koning Willem I. Hij vocht bij Quatre Bras, bij Waterloo en in de tiendaagse veldtocht. Maar zijn leven werd vooral beheerst door het jarenlange wachten in steeds wisselende garnizoenssteden en legerkampen. Vanuit de plaatsen waar hij gelegerd was schreef Gerlacus brieven naar zijn ouders in het verre Friesland. Samen met andere bewaard gebleven bronnen geven ze een heel persoonlijk inkijkje in zijn leven van alledag: een onzeker rondtrekkend bestaan dat grote gevolgen had voor zijn gezin en zijn gezondheid.

Zijn verre nazaten Sybrand van Haersma Buma en Wiete Hopperus Buma hebben het leven gereconstrueerd van deze militair die op zijn bescheiden manier meebouwde aan de nieuwe staat, wiens leven niet de geschiedenis bepaalde – maar omgekeerd.

Sybrand van Haersma Buma (1965) is sinds 2012 politiek leider van het CDA en voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. In 2016 verscheen van zijn hand bij Prometheus Tegen het cynisme. Sybrand Buma is naast zijn politieke functies onder meer bestuurslid van de familiestichting Buma en van het Mr. W.W. Bumaleen.

Wiete Hopperus Buma (1953) diende als officier bij de cavalerie en de Koninklijke Marechaussee en was daarna acht jaar officier van justitie. Hij is onder meer lid van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, van het bestuur van de familiestichting Buma en van het Mr. W.W. Bumaleen.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 22,99
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever Prometheus
Pagina's 240
ISBN 9789044638929
Verschenen 30-10-2018
Productvorm Harde kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 208 mm
Product breedte 132 mm
Product hoogte 23 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: