info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Dokter in Arnhem

Vechten voor mensenlevens
Auteur: Stuart Mawson | Prijs: € 14.99

Snel overzicht

Maandag 18 september 1944. Stuart Mawson wordt gedropt en komt in een Duitse pantserdivisie terecht. Een bittere strijd volgt, waarna hij van zijn bataljon wordt gescheiden.

Nadat Mawson hulp heeft gekregen van een Nederlandse verpleegster, gaat hij naar Oosterbeek, waar Hotel Schoonoord door de eerste Engelse Airborne-divisie als noodhospitaal is ingericht. Meer dan vijfhonderd gewonden worden hier binnengebracht en zo goed mogelijk verzorgd. Op de kamers die eerder als gastvrij vakantieverblijf dienden,wordt nu gevochten voor mensenlevens. Omdat hij zo meer denkt te kunnen betekenen, blijft hij daar om de gewonden van de slag om Arnhem te verzorgen.

Dokter in Arnhem is het meeslepende persoonlijke ooggetuigenverslag van de slag om Arnhem van de jonge en net gediplomeerde arts Stuart Mawson. Hij is medical officer in het Royal Army Medical Corps, verbonden aan het elfde parachutebataljon van de vierde brigade van de eerste Airborne-divisie. Hij beschrijft zijn ervaringen bij het verzorgen van de gewonden, ontmoetingen en emoties tijdens de zeven dagen van deze heldhaftige strijd.

Vanuit het hart van de slag om Arnhem vertelt Mawson over de angst, de frustratie, de moed en het uithoudingsvermogen van de soldaten. Hij gaat in op de moeilijkheid van het niet actief kunnen deelnemen aan de strijd, waardoor hij niet in staat is de gebeurtenissen te beïnvloeden. Ook in zulke stressvolle omstandigheden blijken er echter verrassende relaties te kunnen opbloeien


NBD
Recensie door Dr. J.L.G. v. Oudheusden

De jonge Britse arts Stuart Mawson werd in 1944 met zijn legereenheid gedropt bij Arnhem, waar zij na felle strijd met een SS-pantserdivisie van de troepen werden geïsoleerd. Een hotel te Oosterbeek veranderde in een veldhospitaal waar Mawson de zorg kreeg over honderden gewonde soldaten, Britten en Duitsers. Mawson schreef dit boek 35 jaar na dato, op basis van dagboekaantekeningen en eigen herinnering. Nog weer dertig jaar later verschijnt het thans in vertaling.
Het is een zeer persoonlijk verslag; geen analyse van de Slag om Arnhem (18-24 spetember 1944). De mannen gingen welgemoed het vliegtuig in, maar meteen na hun dropping werd het strijdtoneel voor hen een ware hel. Mawsons relaas staat bol van bloedige taferelen in geïmproviseerde operatieruimtes: brancards, amputaties, ondraaglijke stank, gekmakend geluid van trommelvuur. Hij reconstrueert zijn ervaringen concreet van dag tot dag, vanuit zijn eigen beperkte blikveld, gelardeerd met vele gesprekken, tot en met onderhandelingen met de vijand over fouragering en evacuatie van gewonden.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 14,99

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Oorlog en vrede
Gelderland

Extra informatie

Uitgever BBNC uitgevers POD
Pagina's 223
ISBN 9789045312194
Verschenen 24-08-2011
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: