info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Depok, de droom van Cornelis Chastelein

Auteur: Nonja Peters | Prijs: € 24.50

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

Depok, de droom van Cornelis Chastelein vertelt de vrijwel onbekende geschiedenis van een bijzondere indische gemeenschap, de Depokkers. Een verhaal dat 300 jaar geleden begint wanneer de hoge VOC-beambte Cornelis Chastelein (1657-1714) zijn landgoed Depok bij testament nalaat aan zijn slaafgemaakten. Deze 150 mensen kregen na zijn dood hun vrijheid, het landgoed, kapitaal en goederen. Het was Chasteleins wens dat de depokkers een landbouwkolonie op christelijke grondslag zouden stichten en in hun eigen onderhoud konden voorzien. Het boek volgt het wel en wee van deze gemeenschap tot de dag van vandaag.

Meer dan 200 jaar hielden de Depokkers zich staande in het koloniale Nederlands-Indië. Een sterke associatie en verbondenheid met het Nederlandse gezag gaf hen eerst de wind in de rug maar keerde zich tijdens de Japanse bezetting en nog sterker tijdens de strijd voor de onafhankelijkheid tegen hen. Met als dieptepunt de gruwelijkheden tijdens de Bersiap van oktober 1945 tot begin 1946, toen Depok het doelwit werd van extremistische nationalistische jeugdbendes.

Dit geweld luidde het einde van Depok in. Velen voelden zich niet meer veilig na de onafhankelijkheid van indonesië in 1949 en emigreerden noodgedwongen naar Nederland en de Verenigde Staten. Het landgoed werd in 1952 opgeheven. En de Depokkers die bleven hielden weinig meer over dan hun huis en erf. Maar de veerkracht van de gemeenschap heeft door de eeuwen heen een hechte onderlinge band gecreëerd, die niet alleen binnen Depok maar waar ook ter wereld voelbaar is.

Nonja Peters is historicus, antropoloog en museumconservator. Een van haar onderzoeksthema’s is transnationale migratie (gedwongen en vrijwillig) en het duurzame behoud van het culturele erfgoed van immigranten in Australië. Ze heeft een speciale interesse In de Nederlandse geschiedenis in relatie tot Zuidoostazië. Peters is lid van het bestuur van de Royal West

Australian Historical Society (RWAHS) en sinds 2017 verbonden aan het Instituut Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam.

Na een korte carrière als advocaat begon Geert Snoeijer in 2004 als fotojournalist bij het Parool en magazines. Naast zijn werk voor een reeks opdrachtgevers, maakt hij documentaire portretten met een antropologische invalshoek, zoals The Holland Society of New York (2009), Nederlandse pioniers in Turkije (2012) en Vêrlander, de weeskinderen van de VOC (2015-2017).

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 24,50
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Nieuwe geschiedenis (1500-1870)
Nederlands-Indië
VOC

Extra informatie

Uitgever LM Publishers
Pagina's Onbekend
ISBN 9789460225246
Verschenen 16-08-2019
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 263 mm
Product breedte 205 mm
Product hoogte 13 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: