info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

De vierde eeuw

Of hoe het christendom staatsgodsdienst werd
Auteur: Wim Jurg | Prijs: € 29.90

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

In de vierde eeuw na Christus kreeg het christendom, aan het begin van de eeuw nog een vrij kleine godsdienst, plotseling politieke macht en aan het eind van de eeuw was het de staatsgodsdienst van het Romeinse rijk geworden. De eeuw die begon met christenvervolgingen sloot af met het verbod de oude goden te vereren, waarna nog eenmaal opstandige legioenen optrokken onder de oude heidense veldtekens in een vergeefse poging het tij te keren. Dit alles had grote gevolgen, tot op de dag van vandaag, voor zowel de staat als het christendom. Was de omvorming van het christendom tot staatsgodsdienst onvermijdelijk, zoals steeds meer christenen meenden, of had het ook anders kunnen gaan?

Auteur Wim Jurg heeft in De vierde eeuw geprobeerd de handelingen, om een bijbels woord te gebruiken, van de niet-christenen en de christenen van toen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Hij baseert zich daarbij op de recente wetenschappelijke literatuur, maar gaat ook steeds terug naar de oude bronnen. Het resultaat is een helder beeld van een periode waarover veel onduidelijk is, met aandacht voor zowel de politieke en religieuze kwesties als de kleurrijke hoofdrolspelers. Een meeslepend boek over een beslissende eeuw in de verhouding tussen staat en christendom en tussen staat en godsdienst in het algemeen.


Inhoud

Vooraf
1. De tuinierende god
2. Een net niet heilige keizer
3. Het nieuwe en het oude Rome
4. De heidense asceet die van de oorlog ging houden
5. De keizer die door goddelijke wraak zelfs geen graf kreeg
6. Nog eenmaal de goden
7. Hoe het verderging: de afbeelding van God op aarde

Over bronnen en moderne literatuur
Namen en spelling
Register

Friesch Dagblad
Recensie door Tjerk de Reus

"Als rechtstreeks verteller - dus niet via personages in een roman - is Jurg een aangename gids, die vlotheid en humor combineert met grondige kennis van zaken."
(...)
"Jurg schreef een fascinerend boek, dat overigens aan politieke ontwikkelingen meer aandacht schenkt dan theologische geschillen."

Trouw
Recensie door Sjoerd Mulder

Vul hier uw nieuwe recensietekst in."Wim Jurg weet erg veel over de relatief onbekende vierde eeuw en kan er boeiend over vertellen. Maar vooral heeft hij het talent om de grote historische gebeurtenissen terug te brengen tot herkenbare menselijke proporties. Daardoor is dit boek niet slechts een verslag van gebeurtenissen van lang geleden, maar vooral ook een boeiende studie van de dubbelzinnigheid van de mens die schippert tussen zijn idealen en kortetermijnbelangen. De vierde eeuw leest als een roman, en het zal veel lezers moeite kosten om het voor de nacht weg te leggen."

Reformatorisch Dagblad
Recensie door Prof.dr. J. van Oort

"Voor de belangstellende lezer zet hij op boeiende wijze het gebeuren van die tijd uiteen. Hij beheerst zijn bronnen en weet de lezer mee te slepen. Zo heeft menige anekdote in zijn verhaal een plaats gevonden."
(...)
"'De vierde eeuw' is een mooie aanvulling op die (kerk)historische boeken die veelal de indruk wekken dat geschiedenis alleen maar uit ideeën bestaat. Er is veel meer en in dit boek worden vooral de politiek-militaire aspecten verteld. Keizers en veldslagen, opstanden en hervormingen volgen elkaar in snel tempo op.
'De vierde eeuw' staat vol namen. Die zijn gelukkig in het register aan het eind opgenomen. De lezer die de draad kwijt is hervindt zo het spoor."

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 29,90
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever Uitgeverij Damon VOF
Pagina's 200
ISBN 9789460360169
Verschenen 23-08-2011
Productvorm Harde kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 223 mm
Product breedte 149 mm
Product hoogte 20 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: