info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

De Verlichting

Pijler van onze beschaving
Auteur: Karel Poma | Prijs: € 30.00

Snel overzicht

Dit essay gaat over de beschaving, de Verlichting, de waarden, het Westerse samenlevingsmodel, en over de politieke expressie van deze beschaving: de parlementaire democratie. Het bespreekt de filosofie die aan de basis ligt en maakt een balans op van alle aspecten die de hedendaagse beschaving uitmaken, wat haar voorafging, hoe zij is ontstaan en geëvolueerd.

De auteur onderstreept het bijzondere belang van Newton, Locke, Hume, Smith, Montesquieu, Kant, La Fayette... Aparte aandacht gaat naar de parlementaire democratieën van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. In een volgend hoofdstuk belicht hij het proefondervindelijk onderzoek. De auteur staat ook stil bij de rol van de vrijmetselarij, onder meer bij de totstandkoming van de Amerikaanse grondwet. Vervolgens gaat hij in op de gevaren die dit erfgoed van de Verlichting bedreigen: fundamentalisme, onevenwicht tussen de belangen van individu en maatschappij, tegenstellingen tussen linkse en rechtse politiek, de keuze tussen republiek en monarchie, het globaliseringsvraagstuk ...

Het boek is bedoeld voor mensen die minder vertrouwd zijn met het gedachtegoed van de Verlichting en voor hen die hieromtrent hun twijfels hebben of er onverschillig tegenover staan. Uiteindelijk gaat het om het antwoord op volgende twee vragen: wat is zo kenmerkend voor onze beschaving en wat is het ideaal op basis waarvan een gemeenschap kan functioneren?

Over de auteur: Karel Poma studeerde scheikunde. Hij was de eerste milieuminister in België en de eerste vrijzinnige Vlaamse minister van cultuur.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 30,00

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever Garant
Pagina's 301
ISBN 9789044123999
Verschenen 24-02-2010
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: