info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918 - 6e druk

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: Louis Barthas | Prijs: € 19.50

Snel overzicht

Met een voorwoord van Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum in Ieper.

De oorlogsdagboeken van Louis Barthas vormen een schokkend relaas over de Eerste Wereldoorlog. Barthas, een eenvoudige tonnenmaker uit Zuid-Frankrijk, getuigt hierin met een vlijmscherpe pen van het harde leven in de loopgraven. De anti-militarist maakt de bloederige oorlog als korporaal mee aan het westelijk front, in de plaatsen en streken die zijn getekend door La Grande Guerre: Lorette, de Somme, Tahure, Verdun, Chemin des Dames.
Barthas beschrijft de waanzin ervan en stelt de onverschilligheid van de legerleiding aan de kaak. Zijn boek is een aantijging, maar vooral een persoonlijke geschiedenis, een beschrijving van de oorlog op de vierkante centimeter.

50plusser.nl
Recensie door Yvonne Rieschke

Rechts langs de snelweg A1 richting Parijs, in de buurt van Arras, staat een groot metalen bord met daarop personen afgebeeld. Portretten uit een oude doos lijken het. Herinneringen aan de Grote Oorlog 1914-1918. Gezichten om nooit te vergeten. En dat zullen ze in Frankrijk niet snel, want de Eerste Wereldoorlog leeft nog steeds voort in ons meest favoriete vakantieland. Dat kan ook haast niet anders als je je bedenkt dat er bijna een hele generatie mannen is uitgeroeid tijdens deze verschrikkelijke bloederige vier jaren
Ook ik heb mij telkens afgevraagd wie toch die personen zijn, daar op dat bord langs de Franse A1. Toen ik het boek 'De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918' in handen kreeg en de foto van de auteur zag, herkende ik hem als één van de personen op dat bord. Toen wist ik dat ik nooit meer zomaar aan dit grote bord voorbij zal kunnen gaan zonder te denken aan die tonnenmaker uit het zuiden van Frankrijk en de gruwelijkheden die hij heeft meegemaakt en beschreven heeft in zijn kleine cahiers, soms op vodjes papier en brieven naar het thuisfront.
Deze brieven en berichten waren de uiteindelijk aanzet voor het boek 'De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918' waarin hij nauwkeurig verslag doet welke ontberingen en wreedheden 'les poilus' moesten ondergaan. Uiterst realistisch en zeer beeldend schrijft Barthas over zijn jaren in die loopgraven waren duizenden doden om hem heen vielen, crepeerden voor een paar meter nutteloze modder. Tranen in je ogen krijg je als je leest hoe hij de moeders schrijft van de jongens, kinderen uit Parijs, dat hun zoon is gesneuveld. 'Hij heeft niet geleden, was op slag dood', hoe anders dan het in werkelijkheid was. Bijna 9 miljoen doden in vier jaar. Gevallen voor de vrijheid van een ander. Daarom alleen al dit boek...

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 19,50

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Oorlog en vrede
Eerste Wereldoorlog

Extra informatie

Uitgever Uitgeverij Bas Lubberhuizen
Pagina's 480
ISBN 9789059373280
Verschenen 02-10-2012
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: