info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

De Oorlog van mijn vader

Een halve familiegeschiedenis
Auteur: Ron van Hasselt | Prijs: € 19.95

Snel overzicht

Ben van Hasselt, een joodse onderwijzer, was goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het vooroorlogse Duitsland. Hij aarzelde daarom niet om in de meidagen van 1940 een laatste ontsnappingspoging te wagen. Hij dacht met een roeibootje Engeland te kunnen bereiken.

Na een bijzonder avontuur op zee, komt hij uiteindelijk aan in Engeland.
Hoewel van oorsprong pacifist, nam hij uit volle overtuiging dienst in het leger om van daaruit het fascisme te bevechten. Hij kwam als eerste Nederlandse militair terug in het smalle strookje bevrijd Nederland en was daar heel even, onbedoeld, de hoogste gezagsdrager.

Zijn oorlog wordt echter vooral bepaald door de gruwelijke waarheid die hij na zijn terugkeer beetje bij beetje leerde kennen. De waarheid over wat er met zijn achterblijvende familie was gebeurd.

Toal en Taiken
Recensie door Jan J. Groenbroek

Ben van Hasselt, geboren en getogen in Appingedam was in mei 1940 hoofdonderwijzer in Enschede. Hij wist wat er in Duitsland met Joden gebeurde en hielp Joodse vluchtelingen de grens over.Als de Duitsers Nederland binnenvallen vlucht van Hasselt samen met zijn vriendin op de motor. Na een aantal omzwervingen door het land belanden Ben en Frouwkje in IJmuiden waar ze met een roeibootje een poging doen om naar Engeland te gaan. Tijdens de overtocht worden ze opgepikt door een Nederlands schip. Ben van Hasselt neemt dienst bij het Engelse leger, waar hij het uit eindelijk tot luitenant kolonel schopt.Als in 1944 Limburg wordt bevrijd is Van Hasselt een van de eerste Nederlanders in bevrijd gebied. Maar, terug in Nederland is er slecht nieuws. Van Hasselt's moeder,en twee broers met hun gezin en twee nichtjes zijn opgepakt en vanuit Westerbork op transport gesteld. Ze komen niet terug. Na de oorlog gaat Ben van Hasselt het zakenleven in en eindigt als schapenboer in Wehe den Hoorn. Ron van Hasselt noemt zijn eigen jeugd vrij zorgeloos. Vanuit zijn perspectief als zoon beschrijft hij de wederwaardigheden van Ben en noemt het, naast een aanklacht tegen intolerantie , een verhaal "van gewone mensen in bijzondere omstandigheden". Een buitengewoon boeiend geschreven boek.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 19,95

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Oorlogs- en verzetsroman

Extra informatie

Uitgever Profiel BV
Pagina's 232
ISBN 9789052945279
Verschenen 10-03-2012
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: