info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

De NSB en de NSB’ers

Kennisonrechtvaardigheid en stereotypering
Auteur: Dick Kampman | Prijs: € 29.95

Snel overzicht

Beeldvorming NSB vraagt om nuancering


Er bestaan nog altijd misvattingen over de rol van de NSB en de NSB'ers voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Dit betoogt socioloog Dick Kampman (1938) in zijn nieuwe studie naar collaboratie in Nederland.
Kampman laat zien dat de informatie over collaboratie nog steeds wordt beheerst door vooroordeel en stereotypering. Hij staaft dat met een sociaalwetenschappelijke analyse van recente geschiedschrijving en literatuur, waarbij hij onder meer ingaat op bekende titels als Jodenjacht, Mussert & Co., Dat nooit meer en Verzwegen levens. De boeken die hij behandelt zijn alle geschreven door publicisten van de tweede en derde generatie.
NSB en de NSB'ers is een vervolg op Kritische beschouwingen over collaboratie (2011), dat zich richt op naoorlogse literatuur tot 2010.
Kampman is zelf kind van NSB-ouders en studeerde sociologie aan de VU. Hij mist in de publieke opinie de erkenning dat collaboratie een paradoxale voortzetting is van het recht op vrije meningsuiting. Een visie die wat hem betreft zeker géén instemming betekent met de politieke opvattingen van de NSB en NSB'ers.
***

'Kampman is een van de weinige [NSB-]kinderen die geprobeerd hebben orde te brengen in de maatschappelijke problematiek van de foute sector.'
-Dr. Chris van der Heijden, historicus en docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht

'Kampman laat zien hoe vooroordelen functioneren in de geschiedschrijving van de NSB en waarom de courante beeldvorming nuancering behoeft. Verwerpelijke ideeën hebben in veel gevallen niet geleid tot verwerpelijk gedrag. Toch maken geschiedkundigen onvoldoende onderscheid tussen diegenen die wél en niet een dergelijk gedrag hebben vertoond.'
-Prof. dr. Kees van der Veer, Transcend Peace University

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 29,95

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever VU University Press
Pagina's Nee
ISBN 9789086597024
Verschenen 12-05-2015
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: