info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

De Nederlandse paus

Adrianus van Utrecht 1459-1523
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: Twan Geurts | Prijs: € 27.50

Snel overzicht

Adrianus van Utrecht was de zoon van een scheepstimmerman uit Utrecht. Hij werd theoloog, rector van de universiteit van Leuven, opvoeder van Karel v en diens stadhouder in Spanje. Hij was een leermeester van Erasmus en botste met Luther. Het was een onwaarschijnlijke levensloop voor iemand van zijn afkomst.

Hij bereidde in Spanje een oorlog voor tegen de Fransen toen de kardinalen in Rome hem in januari 1522 na een eindeloos conclaaf onverwacht tot nieuwe paus kozen. Zuchtend aanvaardde hij dit goddelijke lot. De reis naar het Vaticaan was lang en gevaarlijk, en eenmaal aangekomen wachtte hem een bijna bovenmenselijke opdracht. De kerk balanceerde financieel en moreel op de rand van de afgrond. Met zijn radicale hervormingsplannen en karige levensstijl maakte Adrianus zich niet geliefd in het corrupte Rome van de Renaissance. Na een pontificaat van nauwelijks anderhalf jaar overleed hij, moegestreden, onder verdachte omstandigheden.

Hij is de geschiedenis in gegaan als een vreemdeling in Rome, een onbeduidende, tragische tussenpaus. Toch effende hij de weg naar een vernieuwing van de katholieke kerk. Reden waarom de huidige paus bij zijn aanstelling zelfs even overwoog de naam van hervormer Adrianus aan te nemen.

Niet eerder verscheen een toegankelijke publieksbiografie van deze enige paus uit de Lage Landen, en dat is zeer opmerke¬lijk, want het is een man met een bewogen en bijzonder levensverhaal, dat zich afspeelt op het snijvlak tussen middeleeuwen en vroegmoderne tijd, gegoede adel en ontwikkelde burgerij, katholicisme en het allereerste protestantisme.

De Nederlandse paus is een meesterlijke en meeslepende biografie, waarvoor Twan Geurts niet alleen de wetenschappelijke literatuur en de archieven bestudeerde, maar ook letterlijk in de voetsporen van Adrianus trad: van Utrecht naar Leuven en van Spanje naar Rome.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 27,50

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Biografieën
Religieuze geschiedenis

Extra informatie

Uitgever Uitgeverij Balans
Pagina's 320
ISBN 9789460031212
Verschenen 11-01-2017
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Gerelateerd aan dit geschiedenisboek:

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: