info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • De hongerwinter De hongerwinter

De hongerwinter

Auteur: Ingrid de Zwarte | Prijs: € 24.99

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

De Hongerwinter van 1944-1945 is een van de meest beruchte episodes in de Nederlandse geschiedenis. Hoewel de Hongerwinter al sinds de bevrijding centraal staat in de collectieve herinnering aan de Duitse bezetting, is hier nog weinig systematisch onderzoek naar verricht. Op basis van uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland beantwoordt Ingrid de Zwarte in dit boek prangende vragen over de Hongerwinter. Hoe is de hongersnood precies ontstaan? Wat was de rol van de Duitse bezetter? Wie stierven, wie bleven leven? En hoe bonden overheidsinstanties, geallieerden en burgers de strijd aan met de honger?

In tegenstelling tot het overheersende beeld van de Hongerwinter als een periode van passief lijden toont dit boek juist de bijzondere veerkracht van de Nederlandse samenleving. Terwijl de geallieerde hulpverlening maanden op zich liet wachten en de staat hongerrantsoenen uitdeelde, ontstonden overal in het land particuliere hulpacties, waarmee burgers gezamenlijk de honger te lijf gingen. Opmerkelijk is dat de Duitse bezetter deze gemeenschapsinspanningen om strategische redenen vaak ondersteunde. 75 jaar na dato legt dit boek uit hoe een hoogontwikkeld land als Nederland in hongersnood kon belanden – en hoe het de crisis uiteindelijk weer te boven kwam.

‘In de collectieve herinnering staat de Hongerwinter als een huis: een sterk, eenvoudig en eenduidig verhaal. Ingrid de Zwarte deed diepgravend historisch onderzoek en komt, naast een boeiende reconstructie, met een veelzijdige, gecompliceerde en genuanceerde analyse. Een eyeopener die veel bijdraagt aan het historisch inzicht.’ - Prof. dr. Hans Blom, oud-directeur van het NIOD

INGRID DE ZWARTE (1988) is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford en fellow aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. In 2018 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD op een proefschrift over de Hongerwinter. In het kader hiervan was ze ook enige tijd verbonden aan Columbia University in New York. Haar onderzoek trok eerder al ruime mediabelangstelling en won verschillende prijzen.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 24,99
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Oorlog en vrede
Tweede Wereldoorlog

Extra informatie

Uitgever Prometheus
Pagina's 448
ISBN 9789035144927
Verschenen 28-03-2019
Productvorm Harde kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 218 mm
Product breedte 140 mm
Product hoogte 33 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: