info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Atlas Haarlem Oost

Artistiek onderzoek als aanjager voor stedelijke vernieuwing
Auteur: Marjolijn Boterenbrood | Prijs: € 25.00

Snel overzicht

De Atlas Haarlem Oost verbeeldt het interdisciplinaire kunstproject Kijken naar Haarlem Oost (2006-2009), een initiatief van beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood. In dit kunstproject werden, met de inbreng van kunstenaars, ontwerpers en stedenbouwkundigen en een landschapsarchitect, nieuwe invalshoeken in een specifieke stedelijke context gegenereerd. Met een multidisciplinaire aanpak is dit project een actieve relatie aan gegaan met veranderingen en actuele ontwikkelingen die in veel (provincie)steden spelen, zoals de uitbreiding van bedrijventerreinen waardoor omringende natuur onder druk komt te staan en de herstructurering van woonwijken. Door kaarten, kunstwerken en onderzoeken zijn verbindingen en relaties gelegd, vragen gesteld en inzichten gegeven, het verborgene, onbekende, persoonlijke en buitengewone zichtbaar gemaakt. Het kunstproject bestrijkt een periode van drie jaar (2006-2009) en is opgebouwd uit een reeks onderzoeksopdrachten aan kunstenaars en ontwerpers, een website, een overzichtstentoonstelling, diverse debatten en als eindresultaat een boek: de Atlas.
De Atlas Haarlem Oost brengt alle facetten van het project Kijken naar Haarlem Oost bijeen. Deze uitgave presenteert, analyseert en interpreteert de aanpak en de resultaten van het kunstproject met als ingrediënten de kunstenaarsprojecten, kaarten, en een reeks essays op economisch, stedenbouwkundig en kunstbeschouwend niveau, aangevuld met een dvd met audiovisuele registraties van het project. De Atlas Haarlem Oost kan hierdoor als inspiratiebron voor ontwerpers, beleidsmakers, bewoners, architecten, stedenbouwkundigen en gemeentelijke instanties dienen. Het boek laat, met aandacht voor het specifiek locale als voorbeeld, grotere verbanden zien. Het resultaat is een inspiratiebron voor kunstbeleid en gemeentelijke en regionale ontwikkelingen.

Atlas Haarlem Oost
Artistiek onderzoek als aanjager voor de stedelijke vernieuwing.
Marjolijn Boterenbrood, Renée Borgonjen (redactie) DVD Marja Sonneveld, Sonimage.
Grafische vormgeving: Eliane Beyer/Joseph Plateau Grafisch Ontwerpers
paperback | 160 pagina?s | 24 x 30 cm | rijk geïllustreerd | full colour | ? 25,- | ISBN 978-90-5973-119-6 | episode publishers, Rotterdam |

Haarlems Dagblad 24/6/2009
Recensie door Jan Rijsdam

'(...) In het kunstproject 'Kijken naar Haarlem Oost' zijn de afgeloen jaren al veel verborgen bijzonderheden van bedrijven, woonwijken en het landschap door bewoners, ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en een landschapsarchitect aan de onzichtbaarheid onttrokken met behulp van kaarten, een website, een vraagmachine en een uitgebreid cultureel programma. Zo is een soort signalement opgesteld van de wijk dan nu is vastgelegd in de zogeheten 'Atlas van Haarlem Oost. Artistiek onderzoek als aanjager van stedelijke vernieuwing.' Commissaris van de Koningin Harry Borghouts en de stadsbouwmeester van Haarlem, Max van Aerschot, kregen gistermiddag de eerste exemplaren van de atlas.' (...) Het resultaat van al die kunstprojecten is opgenomen in de Atlas van Haarlem Oost. Het brengt de wijk niet alleen op een bijzondere manier in kaart maart dient ook als inspiratiebron voor toekomstig kunstbeleid en verdere ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw. En het is een leidraad voor nieuwe ruimtelijke ingrepen en beeldende kunst.'

Digitale wijkkrant Haarlem Oost
Recensie

'De sfeer was ongedwongen, de locatie kunstig en de catering vernieuwend. Gisteren vond in de Waarderpolder de presentatie plaats van het boek de 'Atlas Haarlem-Oost: artistiek onderzoek als aanjager van stedelijke vernieuwing'.

In een loods van Brantjes aan de Conradweg staat een aantal genodigden een wijntje te drinken. Het merendeel van de gasten doet hetzelfde buiten in de zon. Kunstenaars, art-consultants, buurtbewoners, ze zijn allemaal geïnteresseerd in het boek van Boterenbrood. Het boek markeert het einde van het project ?Kijken naar Haarlem-Oost?. In 2005 vroeg de gemeente Haarlem aan Boterenbrood haar visie op deze wijk te geven. ,,De opdrachten die onderdeel van het project waren zoals de wandelingen, de coat walk en de verhalenkeuken zijn allemaal kleine stapjes als onderdeel van het geheel. Ik heb het natuurlijk niet helemaal alleen gedaan maar samen met andere kunstenaars, bewoners en ondernemers. Ik heb de mensen kunnen laten zien dat kunst ook ?gewoon? kan zijn en toegankelijk voor iedereen.?

Als het moment van het uitreiken van de eerste exemplaren is aangebroken ontstaat lichte commotie. Boterenbrood komt de loods binnen op een vorkheftruck, de boeken in dozen erop gestapeld. Zij wordt omhoog getild en overhandigt het eerste exemplaar aan de heer Borghouts, commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland. Hij is erg blij met het resultaat en ziet het werk als een voorbeeld voor gebieden in ontwikkeling. Het tweede exemplaar is voor Max van Aerschot, stadsbouwmeester van Haarlem.

Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem, is enthousiast over het kunstproject: ,,Ik vind het goed dat met kunstenaarsogen naar een wijk wordt gekeken. Dan ga je dingen toch heel anders bekijken. Het is belangrijk te weten wat er allemaal achter die gevels gebeurt.?

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 25,00

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Kunstbeleid- en management

Extra informatie

Uitgever Jap Sam Books
Pagina's 160
ISBN 9789059731196
Verschenen 03-07-2009
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: