info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Architect Louis de Wolf (1871-1923) Architect Louis de Wolf (1871-1923)

Architect Louis de Wolf (1871-1923)

Bureau voor Architectonische en Decoratieve Kunst
Auteur: Peter Van Dam | Prijs: € 29.95

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

De Haagse architect Lodewijk (Louis) Antonius Hermanus de Wolf (1871-1923) wordt beschouwd als de belangrijkste exponent van de (Wiener) Sezessionstil in ons land. De Sezessionstil is een afgeleide stijlvorm binnen de Art Nouveau ofwel Jugendstil. Binnen deze stijl is het ontwerppatroon meer geometrisch bepaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vernieuwende bouwmaterialen zoals de geglazuurde verblendsteen, naast siersmeedwerk en keramiektegels als decoratievorm. Tot de bekendste voorbeelden van het werk van De Wolf behoort de Salon de Rafraichissements, in opdracht van J.A. Krul in 1903 gebouwd aan Noordeinde 42- 44.

Het unieke ontwerptalent van De Wolf komt verder tot uiting in enkele fraai gevormde winkelpanden die gebouwd zijn voor opdrachtgevers zoals Schröder & Co, Lijnkamp en Peek & Cloppenburg. Voor Heineken Brouwerij begeleidde De Wolf talrijke bouwprojecten in Den Haag, Amsterdam, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht en Heerlen. Daarnaast ontwierp De Wolf meerdere toonaangevende villa’s en herenhuizen, gebouwd aan onder meer de Prins Mauritslaan, de Juliana van Stolberglaan, de Nieuwe Parklaan en de Laan van Meerdervoort. Verslechterende economische omstandigheden en gewijzigde voorkeuren in bouwstijl zorgen na de Eerste Wereldoorlog voor een stijlbreuk waarbij gekozen wordt voor vernieuwende architectuur. De Wolf verzorgt in deze periode ontwerpen voor scholenbouw: sober en gericht op functioneel gebruik.

Over het persoonlijke leven van De Wolf is zeer beperkt materiaal beschikbaar. Van zijn bureau-archief resteren slechts enkele ontwerptekeningen die zijn nagelaten aan het Haags Gemeentearchief. In 1923, tijdens het vele werk in uitvoering, overlijdt De Wolf onverwachts. Architect Louis De Wolf was een talentvol architect die het Haagse stadsbeeld verrijkte met een aantal opvallende gebouwen. Met zijn originele interpretatie van de (Wiener) Sezessionstil en zijn bijzondere materiaalgebruik kunnen we met recht spreken van een Haagse bouwmeester.

Deel 4 van de serie Haagse bouwmeesters in de 19e en 20e eeuw in voorbereiding handelt over architect Johannes Mutters Jr. (1858-1930).

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 29,95
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever Nieuwe Haagsche B.V., Uitgeverij De
Pagina's 168
ISBN 9789460100840
Verschenen 04-12-2018
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 303 mm
Product breedte 238 mm
Product hoogte 15 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Gerelateerd aan dit geschiedenisboek:

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: